U Končaru održana Radionica o izvještavanju po načelima Global Compacta

05.07.2016.

U ponedjeljak, 4. srpnja 2016., Global Compact mreža Hrvatska je u prostorima KONČARA organizirala radionicu na temu izvještavanja po načelima Global Compacta, te tako svojim članovima približila pisanje godišnjeg Izvješća o napretku, što je obveza svakog člana GC-a.
Renata Godek, predsjednica Upravnog odbora GC Hrvatska i direktorica Odjela marketing i informiranje KONČARA, pozdravila je sve prisutne te ukratko predstavila tvrtku domaćina, kako sam rad i proizvode Končara, tako i djelovanje tvrtke u sklopu Global Compact inicijative, pri čemu je istaknula aktivnosti kao što su ulaganje u zaposlenike, društveno odgovorno poslovanje, suradnju sa zajednicom, brigu za okoliš te volontiranje.

Koordinatorica GC Hrvatska, Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca, kratko je govorila o novostima vezanim za Global Compact i samo izvještavanje, kako za velike kompanije u obliku Communication on Progress (COP) izvještaja, tako i za male i srednje poduzetnike, predstavivši novi, pojednostavljeni način izvještavanja, tzv. Express COP samo za SME. Također je naglasila kako i udruge imaju obvezu izvještavanja svake dvije godine u obliku Communication on Engagement izvještaja (COE).

O izvještavanju po načelima Global Compacta, točnije o COP-u, te o iskustvu tvrtke Končar u izvještavanju, govorila je Iva Sviben iz Končar – Elektroindustrije. Na samom je početku bilo govora o najnovijim statističkim podacima vezanim za GC i izvještavanje za 2015. godinu, koji ukazuju na povećan broj i kvalitetu izvješća, u čemu prednjači Španjolska. Gđa. Sviben je također govorila o situaciji u GC mreži Hrvatska, koja trenutno broji 69 članova, 49 aktivnih i 20 članova koji su u statusu „non-communicating“ zbog nepravovremenog predavanja izvješća, i kojima prijeti izbacivanje ukoliko to ne učine, te tako naglasila potrebu za održavanjem ovakvih radionica. Opisala je iskustvo Končara, člana GC-a od 2007. godine, GRI G4 metodologiju prema kojoj tvrtka izvještava, te aktivnosti koje Končar provodi, a koje se u potpunosti poklapaju s načelima Global Compacta.

Bila je to zadnja GC radionica prije ljetne stanke, a koja je i u neformalnom dijelu pružila mogućnost članovima GC Hrvatska da razmijene iskustva i kontakte, te se tako dodatno povežu, u iščekivanju sljedećih aktivnosti GC Hrvatska u obliku radionica i predavanja koja kreću već na jesen.

CG_KONCAR_srpanj_2016.

Prezentacija za Global compact 2016.
vrh stranice
vrh stranice