U JGL-u rast zapošljavanja od 10 posto

Svjedoci smo vremena u kojem je naći i zadržati posao san velikog broja ljudi. Nezaposlenost je ogroman svjetski problem i rijetke su države koje s njime nisu suočene. Hrvatska je, nažalost pri samom vrhu zemalja s visokom stopom nezaposlenosti .

Mala kap optimizma dolazi iz riječke farmaceutske tvrtke JADRAN-GALENSKI LABORATORIJ d.d. (JGL) koja već drugu godinu zaredom uz značajne stope rasta prodaje bilježi i rast broja zaposlenih.

Tvrtka trenutačno zapošljava 581 zaposlenika, od čega u Hrvatskoj njih 334. U 2011. godini te tijekom prva dva kvartala 2012. godine zaposleno je ukupno 160 novih djelatnika, od kojih 67 u Hrvatskoj, a 93 na stranim tržištima, u tvrtkama i predstavništvima JGL-a u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, BiH i SAD-u. Najzastupljenija zanimanja prilikom zapošljavanja i dalje su ona stručnih suradnika u promociji, specijalista u farmaceutskoj industriji te operatera i tehničara u proizvodnim odjelima, a najzastupljenije struke, očekivano, medicinska i farmaceutska.

U odnosu na 2011. godinu porast je to od 10%, s tim da se do kraja 2012. očekuje da će ukupni porast broja novozaposlenih dosegnuti 14% na razini grupe JGL. Naime, ulaskom u novi investicijski ciklus, odnosno najavom pokretanja projekta širenja postojećih i izgradnje novih proizvodnih kapaciteta, JGL će zasigurno imati potrebe za daljnjim zapošljavanjima i na lokaciji Svilno, na kojoj se planira objedinjenje svih poslovnih sadržaja, i na svim drugim lokacijama u predstavništvima i tvrtkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Ovi pokazatelji svakako prate ostvarenje plana prodaje i rasta izvoza, a u prilog im ide i činjenica da JGL kontinuirano ulaže u unapređenje i proširenje proizvodnih i prodajnih kapaciteta koji u svojoj osnovi ovise o spremnosti ljudskog kapitala da podrže sve poslovne procese.", riječi su Lorene Dika, direktorice Upravljanja ljudskim resursima u JGL-u, tvrtki koja je prošle godine postala ponosni vlasnik prestižnog Certifikata Poslodavac Partner. Izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima potvrđena i u netom završenom procesu recertificiranja u sklopu kojega su, uz ocjenjivanje strategije upravljanja ljudskim resursima, rada, motivacije i nagrađivanja, usavršavanja i razvoja, odnosa prema zaposlenicima, kao i brige o zaposlenima, značajan segment procjene i ocjenjivanja činili upravo regrutiranje i selekcija novih kadrova.

Zbog specifičnih potreba radnih procesa, činjenice da traženih profila zaposlenika nema dovoljno na tržištu rada, a posebno ih nema u Rijeci, tvrtka je razvoju tog procesa posvetila punu pozornost.

"Kanali regrutacije uvijek se prilagođavaju specifičnostima pozicija. Radna mjesta za kojima postoji kontinuirana potreba (deficitarna, specifična i usko vezana uz struku) oglašavaju se na službenoj web-stranici JGL-a, a tu su i specijalizirani portali MojPosao i Posao.hr, kao i posebni programi koje razvijamo u cilju regrutiranja ciljanih profila. U 2011. i u dosadašnjih devet mjeseci 2012. JGL-ov HR odjel zaprimio je nemalih 2 100 molbi za zaposlenje, što je više nego respektabilan broj koji jasno odražava situaciju u našem društvu. Upravo zbog tako velikog interesa, proces zapošljavanja stalno unapređujemo i vodimo ga stručno i transparentno, pritom se rukovodeći jasnim ulaznim informacijama (inputima) koja nam stručna znanja i ostale važne kompetencije trebaju biti zadovoljene na određenom radnom mjestu.", objašnjava Dika.

Tijekom protekle godine u tvrtki je završena implementacija novog modula zapošljavanja kojim je omogućeno automatsko "punjenje" baze životopisa i podataka o kandidatima pomoću web-aplikacije na adresi www.jgl.hr te je kreiran novi program JGL SPOJ usmjeren na privlačenje i razvijanje prvenstveno magistara farmacije. Radi se o obliku regrutiranja za pojedine deficitarne kadrove koji je usmjeren na mlade talente, a po principu zapošljavanja "s faksa na posao".

"SPOJ je nastao s ciljem privlačenja, a potom strukturiranog i ciljanog razvijanja, mladih visokoobrazovanih talenata za područja koja su nam strateški važna i ključna. Program je zamišljen kao jednogodišnja rotacija po ključnim područjima unutar JGL-a, a sve da bi se omogućilo da potencijalni zaposlenik "odabere" ono područje rada za koje je pokaže i prepozna najveći afinitet. Osim što je postavljen, za koncept SPOJ-a razvijen je i vizualni identitet, izvršeno je probno lansiranje unutar studentske zajednice, inicijative eStudent i udruga farmaceuta u zemlji i regiji te je projekt krenuo u realizaciju: Proteklog su mjeseca u JGL-u zaposlena prva dva mlada farmaceuta.", objašnjava Lorena Dika i dodaje kako, osim u sklopu SPOJ-a, HR odjel tvrtke kontinuirano i izravno surađuje sa studentskim organizacijama i udrugama, odnosno s fakultetima i obrazovnim ustanovama. Ako je cilj zaposliti ciljanu skupinu u kategoriji poticaja zapošljavanja, tada se natječaji oglašavaju i u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Dodajmo zanimljiv podatak da čak 67% posto svih zaposlenika ove riječke farmaceutske tvrtke čine žene, što je iznimno važno s obzirom na kretanja na tržištu rada gdje najveći broj nezaposlenih čine upravo žene. Za hrvatsko je tržište neuobičajena i upravljačka struktura JGL-a, odnosno 50% žena u izvršnom odboru tvrtke i 67% u top menadžmentu. Više od 65% zaposlenika ima visoku stručnu spremu, a o relativno mladom kolektivu svjedoči prosječna dob od 36 godina.

Kontinuiranim ulaganjem u edukaciju i razvoj postojećih, ali i bržu integraciju velikog broja novih kadrova, postignut je i pozitivan učinak na cjelokupnu uspješnost i produktivnost tvrtke.
vrh stranice