Treća Digitalna (R)evolucija - Talenti, agilnost, tehnologija

21.11.2019.

HUP ICT već treću godinu za redom organizira posebnu konferenciju o važnosti digitalne transformacije poslovanja. Ovogodišnji sadržaj konferencije Digitalne (R)evolucija, potaknut je nedavnim istraživanjem IMD-a na temu digitalne konkurentnosti na kojem je Hrvatska pala za sedam mjesta i to isključivo zbog niske „spremnosti za budućnost“.

 

Istraživanje IMD-a pokazalo je da se u Hrvatskoj parcijalno uvode nove tehnologije, no ne mijenja se postojeći poslovni, organizacijski niti upravljački model. Dokle god naši upravljački kapaciteti ne postanu tehnološki fluentni, a naše tvrtke sposobne uvoditi nove organizacijske modele koje omogućava tehnologija, nećemo postati digitalno konkurentniji. Ako se u jednoj tvrtki nakon provedene digitalne transformacije značajno ne poveća udio transakcija s korisnicima i dobavljačima putem digitalnih kanala, ne pokrenu nove poslovne inicijative temeljem saznanja iz napredne analitike, niti se uspostaviti odgovarajući upravljački okvir, onda nema govora o pravoj transformaciji.

Stoga će HUP-ICT ukazati na ono što je vrlo važno za uspješnu transformaciju pa otuda i radni moto ovog izdanja konferencije Talenti, Agilnost, Tehnologija.

Što je cilj i ideja konferencije?

U Hrvatskoj će se vrijednost digitalne ekonomije do 2025. godine povećati četiri puta, a 52 posto zadataka u hrvatskom gospodarstvu moći će se automatizirati. To nam donosi tehnologija. Ako je neće pratiti spremnost uprava i zaposlenika (ljudskih potencijala) na promjene koje ona donosi, hrvatsko gospodarstvo moglo bi propustiti priliku da poveća produktivnost koja je trenutno na 67 posto europskog prosjeka.

Cilj je ove konferencije poduzetnicima ukazati na važnost promjena koje donosi digitalna tehnologija i nužnost korištenja tehnologija za unapređenje poslovnog okruženja.  

Na konferenciji će HUP prezentirati razinu razvijenosti digitalne ekonomije u Hrvatskoj, pokazati kako razmišljaju hrvatski poduzetnici i menadžeri, koliko su naše tvrtke odmakle u smislu digitalizacije i kako pojedine tvrtke intenzivno rade na projektima transformacije, s ciljem motiviranja i drugih tvrtki i poduzetnika na prepoznavanje prilika (ali i prijetnji) koje hrvatskom gospodarstvu donosi digitalizacija.

Digitalna (R)evolucija jedina je poslovna konferencija o digitalizaciji, na kojoj se prvenstveno poduzetnicima i poslodavcima ukazuje kako digitalna transformacija nije prolazna moda, niti jednokratni projekt u poslovanju, već trajno promišljanje o novim poslovnim idejama, novom načinu suradnje među industrijskim vertikalama i stvaranju novih ekosustava. Digitalna transformacija zahtjeva nove trendove i kontinuirane promjene u modelima upravljanja i rada koji vode do bolje produktivnosti, konkurentnosti i zadovoljstva zaposlenika

Na prošlim konferencijama sudjelovalo je više od 500 sudionika, bili su iznimno zadovoljni pa su nas i te pozitivne reakcije potaknule da krenemo dalje s novim izdanjima konferencije. Izvršni odbor HUP-ICT Udruge nositelj je organizacije, no želja je čelništva Udruge uključiti što veći broj hrvatskih tvrtki na aktivno uključivanje u organizaciju konferencije, kroz sponzorstva, dijeljenje svojih iskustava, ideje ili prijedloga, jer i na taj način stvaramo bolje, konkurentnije i dinamičnije gospodarsko okruženje koje će dugoročno stvoriti i kvalitetniji ekosustav cijele države

Činjenica da će dva puta veću profitabilnost imati oni poduzetnici koji krenu s ranom primjenom umjetne inteligencije mogla bi biti dobar mamac za sve koji već sad prepoznaju mogućnosti digitalne tehnologiju da sudjeluju na konferenciju. Primjena digitalnih tehnologija u poslovanju ne zahtijeva nužno velika ulaganja, tehnologija je dostupna i često je potrebno samo malo više spremnosti na promjene. Kroz postojeće primjere malih i srednjih tvrtki koje digitalna znanja i vještine već posjeduju i implementiraju u poslovanje svojih klijenata, HUP-ICT će potaknuti i druge poduzetnike da hrabrije i odlučnije krenu u digitalnu transformaciju, jer to nije pitanje trenda, nego konkurentnosti, pa i opstanka.

 

vrh stranice