Treba napraviti veći broj natječaja s manjim iznosima

05.09.2018.

Nakon što je prošlotjedni natječaj Ministarstva gospodarstva i poduzetništva i obrta za 53 milijuna kuna, koji je po metodi "najbrži prst" trajao tek nevjerojatnih 35 sekundi ekspresno poništen zbog sumnji u regularnost, poduzetnici s nestrpljenjem iščekuju novi poziv. Da se izbjegne paradoks da o dodjeli EU novca, ili bar ulasku u drugi krug, odlučuje klik miša već kvaliteta, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iznijet će prijedloge resornom ministarstvu za redizajn uvjeta.

Podsjetimo, poziv za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti trebao je bespovratno raspodijeliti 53,2 milijuna kuna poduzetnicima za modernizaciju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. S minimalno dodijeljenih 80.000 i maksimalnih milijun kuna, pri čemu se od malih poduzetnika tražilo da sudjeluju s tek 15 posto vlastitih sredstava (35% od srednjih) u ministarstvu Darka Horvata značajno su podcijenili interes. Rezultat: u 35 sekundi zaprimljeno je 243 prijava o čijoj se kvaliteti trebalo odlučivati u drugom koraku, dok oko 600 poduzetnika projekte nije ni uspjelo prijaviti.

Baš zbog raspleta koji je poduzetnike i konzultante ostavio gorkog okusa u ustima (za pripremu dokumentacije trebalo je 20-ak radnih dana), a Ministarstvo pod kritikama, u HUP-u smatraju da treba mijenjati uvjete.  "Takav način provedbe natječaja (najbrži prst, op.a.) nije nužno loš način dodjele bespovratnih sredstava, ima mnogo prednosti kako za tijela koja ih provode, tako i prijavitelje, ali moraju biti usklađena s modalitetom", kaže konzultantica Ana Fresl iz tvrtke Projekt jednako razvoj, HUP-ova stručnjakinja za problematiku EU fondova.

"Nesklad je nastao između iznosa raspoloživih sredstava i broja zainteresiranih", dodaje. Na pitanje je li se moglo bolje procijeniti interes s terena, naša sugovornica kaže da je to teško reći ističući da je trenutno otvoreno niz takvih natječaja koji funkcioniraju bez problema. Ministarstvo gospodarstva ima ih četiri; Znakovi kvalitete, Inovacijski vaučeri, Certifikacijom proizvoda do tržišta te Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. A premda je ministrica Gabrijela Žalac poručila da je protiv metode "tko prvi njegova djevojka" i da se takvi natječaji više neće objavljivati, i njezino ministarstvo ima ih također nekoliko otvorenih, primjerice Razvoj poduzetništva u Benkovcu, Petrinji, Kninu… NO, s čime zamijeniti "najbrži prst"?

U moru prijava mora postojati višestupanjski odabir, no umjesto vremena kad je netko stisnuo tipku na "mišu" i predao prijavu, Poslodavci, posebice granska udruga Udruga profesionalaca za fondove EU, smatra da je vrijeme za promišljanje i kreativnost u postavljanju kriterija, posebice u uvjetima tako žestoke konkurencije. Na HUP-ovoj listi inicijalnih prijedloga za ponovljeni poziv su smanjenje intenziteta potpora za 10 do 20 posto za svaku grupu poduzetnika, smanjenje maksimalnog iznosa potpora te daljnje postroženje minimalnih bodovnih pragova za grupe kriterija, poput povećanje minimalne ocjene kriterija financijske održivosti projekta, provedbeni kapaciteti te dizajn i zrelost projekta.

"Intenzitet vlastitog sufinanciranja utječe na način kako se projekti pripreme i provode, uz previsoke intenzitete prijavitelji nekad gledaju da nabave nešto malo više nego što je stvarno potrebno. Uz smanjenje maksimalnog iznosa potpora stvorit će se uštede pojedinačnim projektima što će omogućiti financiranje većeg broja projekata" kaže Fresl. "To je čista matematika, tako dobili ste projekte koji su ipak malo ozbiljniji, smanjili ste rizik po pojedinom projektu i imate novca na raspolaganju za više projekata", napominje. 

Osim preslagivanja matematičkih kriterija, da se primjerice sufinanciranje spusti sa sadašnjih 85 na 50 do 75 posto, Fresl ističe da u ocjenu treba uključiti i druge kriterije. Primjerice,  da se u omjer stavi vrijednost za novac, odnosno jače vrednovati rezultate poput zapošljavanja novih radnika i rasta prihoda. Takav kriterij u sustavu E-fondovi jednostavno je kreirati, a neizmjerno je pošteniji i kvalitetniji pokazatelj od brzine klikanja na mišu.

vrh stranice
vrh stranice