TransVet

TransVet

U situaciji kada 5.5 milijuna mladih ljudi u Europskoj uniji niti rade niti su u procesu školovanja- jasno je da nešto treba učiniti, jedan od načina je omogućiti bolje i suvremenije strukovno obrazovanje

 

Nakon dvije godine rada- završio je TransVet projekt ( Prijelaz između škole i radnog mjesta) kojeg je  sufinancirala Agencija za mobilnost i EU programe u sklopu programa Leonardo da Vinci. Osim HUPa, u projektu su sudjelovali partneri iz Velike Britanije, Španjolske, Portugala, Republike Češke i Norveške, redom strukovne škole i jedno socijalno poduzeće. 

Projekt koji je nastao iz studijskog posjeta Švedskoj - Uloga socijalnih partnera u strukovnom obrazovanju, imao je za cilj pratiti načine praktičnog dijela nastave učenika u raznim zemljama, detektirati primjere dobre prakse i ustanoviti moguće moduse daljnje suradnje partnera u projektu. Hrvatska udruga poslodavaca predstavljala je svijet rada i poslodavački glas. Projekt je završio konferencijom u Portugalu uz nazočnost predstavnika portugalskim javnih tijela, drugih strukovnih škola i akademske zajednice. Naglasak ja, između ostalog,  bio stavljen na nužnu suradnju osoba iz različitih regija i zemalja EU- kako bismo se bolje razumjeli i lakše surađivali. Mnogo pozornosti bilo je posvećeno i tretmanu različitosti, kako rodnih tako i  osoba s posebnim potrebama i mogućnostima potpomognutog zapošljavanja.

Projekt koji je započeo u 2012. imao je za cilj kroz studijska putovanja i zajednički rad međunarodnih partnera identificirati primjere dobre prakse vezane za izvođenje praktične nastave, nadzor provođenja, metode i alate za praćenje provođenja iste. Jedan od rezultata projekta su i smjernice koje nastoje pomoći poslodavcima, školama i đacima na praktičnom usavršavanju. Ukazalo se na važnost prijelaza iz razreda u svijet rada, a  sve to je moguće samo uz dobru suradnju s poslodavcima, koje u ovom projektu nije nedostajalo. Poslodavci često ukazuju na činjenicu kako nisu zadovoljni obrazovanjem mladih ljudi, koji izlaze iz škola potpuno nepripremljeni za rad. Još jednom je utvrđena snažna veza  između praktične nastave i uspješnog kasnijeg zapošljavanja - oni s boljim praktičnim iskustvom se lakše zapošljavaju.

Nadalje, intencija je bila kreirati  međunarodni tim koji bi i nakon završetka projekta nastavio s partnerskim aktivnostima, što smo i uspjeli- dokaz je ponovna projektna aplikacija nekih od sudionika u TransVetu.

Tijekom godina razvili smo prijateljski i partnerski odnos, a kako ćemo nastaviti suradnju -to će budućnost pokazati!

Na projektu su radile predstavnice HUPa Jasminka Martinović, Anny Brusić, Petra Sentić i Tatjana Gračić.


Projekt financira nacionalna Agencija za mobilnost i EU projekte.
 link: TransVet

U projektu sudjeluju Tatjana Gračić ( HUP UPG), Jasminka Martinović (UPO) i Anny Brusić (UMISP)
vrh stranice