SVJETSKI DAN RADIJA: DIGITALNI RADIO JE SADAŠNJOST, A NE BUDUĆNOST

13.02.2024.

Danas je Svjetski dan radija – medija kojem se tradicionalno, najviše vjeruje i koji najlakše nalazi put do srca svoje publike.

Već tradicionalno, Hrvatski radijski forum i HUP-Koordinacija komercijalnih radio postaja organizirali su konferenciju, ove godine na temu o razvoju digitalnog radija u RH. 

 

Istraživanja potvrđuju da mladi najviše vjeruju radiju, dakle u borbi za mladu publiku predvodi najstariji elektonički medij, koji je izbjegao sve informacijske poremećaje, koji je medij topline i ugode, lišen senzacionalizma, spektakla i dezinformacija, zaključio je predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac koji se osvrnuo i na važnost digitalizacije. 

Digitalizacija donosi više mogućnosti, specijaliziranih  i novih sadržaja na radiju, ali ono što je po meni najvažnije, da je kao gatekeeper, radio ostao najvjerodostojniji.

Državni tajnik Alen Gospočić dodao je kako će - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture učiniti sve da u ovom tehnološkom dijelu, za koje je odgovorno, pruži što kvalitetniju i što jaču potporu daljnjoj digitalizaciji radija.

Koliko je važna digitalizacija, istaknula je i direktorica HUP-a Irena Weber.

"Mi u HUP-u stalno ponavljamo da je digitalizacija društva i digitalna transformacija svih sektora i nužnost i pitanje budućnosti. Digitalna transformacija nema alternativu, to je preduvjet konkurentnosti.

Normalno je da se u dobu u kojem živimo radio okreće digitalnoj platformi, poručila je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček - Fila.

Radio danas ima iznimno bitnu ulogu i u medijskoj pismenosti, koja nije fraza. Mi moramo znati, moramo kritički promišljati o tome što slušamo. Radio je medij kojem se najviše vjeruje, kojemu mladi ljudi vjeruju. Cijeli proces digitalizacije je stoga iznimno bitan za cijelo društvo.

Potpredsjednik Udruženja europskih radija  (AER) Luka Đurić s okupljenima je podijelio najnovije trendove digitalne tranzicije na europskoj sceni. Prema njegovim riječima, zahvaljujući  uspješnom procesu digitalizacije komercijalni radijski sektor u Velikoj Britaniji ušao je u ovu godinu s milijun slušatelja više nego godinu ranije.

Ne možemo birati tehnologije, moramo ih imati sve. Sve platforme i svi načini distribucije signala su važni i svi moraju biti na stolu. Na nama je da ih najbolje iskoristimo i da ih najbolje prenesemo krajnjim slušateljima.

Okupljeni su istaknuli važnost DAB+ tehnologije, koja je u protekloj godini u Hrvatskoj dobila nove nakladnike, a bilo je riječi i o ulasku vodeće europske platforme za streaming radija i interaktivne multimedije - Radioplayera koji u samo pola godine prisustva u Hrvatskoj već ima 10 tisuća korisnika.

Mi smo jedna od 20 država u kojima je Radioplayer prisutan, pored Velike Britanije i Kanade. Imamo sto radijskih nakladnika i njihovih kanala, dakle puno, puno sadržaja koji nije na FM-u i ne može biti.

Hrvatski radijski forum tradicionalno je dodijelio priznanje i medaljon “Nikola Tesla” za poseban doprinos radijskoj industriji u protekloj godini. Priznanje je otišlo u ruke upravo Radioplayeru, a umjesto generalnog direktora Yanna Legarsona, preuzeo ga je Hrvoje Turić, predstavnik  Radioplayera u Hrvatskoj.

Zaključno, složili su se okupljeni - Digitalni radio u Hrvatskoj je sadašnjost, a ne budućnost! Svi dionici radijskog svijeta moraju pružiti još jaču i kvalitetniju potporu daljnoj digitalizaciji radija te zadržavanju ‘starih’ slušatelja i pridobivanju novih.

 

 

 

 

vrh stranice