Što čini Hrvatsku i Slavoniju (ne)poduzetničkom zemljom

09.06.2017.

U prepunoj Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku mogli smo vidjeti brojne zainteresirane poduzetnike – članove HUP-a, znanstvenike, bankare, intelektualce, studente i predstavnike medija, dana 09. lipnja 2017. godine predstavljeni su rezultati najvećeg svjetskog istraživanja u poduzetništvu, na razini pojednica prema poslovnoj okolini – Global Entrepreneurship Monitor (GEM) za 2106. godinu s naglaskom na rezultate vezane uz Slavoniju i njezin poduzetnički potencijal. Događaj su organizirali HUP, HUB i CEPOR.
U istraživačkom timu GEM Hrvatska pod vodstvom prof. dr. sc. Slavice Singer bili su još i prof. dr. prof. dr. sc. Nataša Šarlija, prof. dr.sc. Sanja Pfeifer i izv. prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka. Naravno, kako smo mogli i očekivati, Hrvatska je zemlja na začelju u Europskoj uniji kada je posrijedi poduzetništvo, a Slavonija i Baranja su se po gotovo svim pokazateljima približile najnerazvijenijoj hrvatskoj regiji Lici i Banovini. Od 2002. godine, problemi od tada do danas gotovo istovjetni na ista tri ključna područja, što znači da se ne čini ništa kako bi se promijenile stvari koje ograničavaju poduzetničke kapacitete, a to su: kvaliteta regulatorne okoline, nedostatak suradnje poslovnog sektora i istraživačkih institucija i činjenica da obrazovanje ne doprinosi stvaranju poduzetničkih kompetencija. Imamo kompliciranu, netransparentnu poduzetničku okolinu, koja zapravo sprječava intencije, namjere ljudi da pokrenu poslovni pothvat, Istaknula je prof. Singer u uvodnom predavanju.

U panelskoj raspravi koja je uslijedila pod nazivom: Što čini Hrvatsku i Slavoniju (ne)poduzetničkom zemljom nastupili su Denis Sušac iz tvrtke Mono d.o.o. Osijek, predsjednik HUP Podružnice Osijek, Branka Hitner iz tvrtke Carta d.o.o. Osijek, Zvonko Popović iz tvrtke Kanaan d.o.o. Donji Miholjac i Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke i predsjednik Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka, a moderator je bio Velimir Šonje, ugledni ekonomski analitičar. U nastavku izdvajamo par izjava panelista:

Denis Sušac: "Naši su problemi razina obrazovanja, kadra kojeg zapošljavamo, na tome radimo, tu imamo neke uspjehe. Država bi mogla napraviti nešto, međutim ako možemo birati znači da se ne miješa ili da se miješa puno, radije biramo ovo da se ne miješa."

Zvonko Popović: “Mi poduzetnici smo praktički osuđeni na milost i nemolost pravnog sustava koji naprosto, tipa predstečajnih nagodbi, uzima novac bez da vas itko išta pita.”

Velimir Šonje: "Mislim da još uvijek nismo dosegli razinu razvoja i razmišljanja da shvatimo da su ekonomske teme najvažnije."
vrh stranice
vrh stranice