Split: Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb na sastanku u Razvojnoj agenciji RERA

29.10.2020.

Na sastanku u prostorijama Regionalne razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije održanom krajem listopada, sudjelovali su u ime JU RERA, ravnatelj ustanove Jozo Sarač i  voditeljica odjela za pripremu programa i EU projekata Ivana Grubišić,  a u ime HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin te Vesna Ivić-Šimetin, direktorica regionalnog ureda Split. 

S obzirom da je JU RERA županijski koordinator za planiranje višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. godine, tema sastanka bila uključivanje zdravstvenih ustanova u programiranje kako bi im se omogućilo apliciranje za sredstva za ulaganje u prostor, opremu, digitalizaciju, edukaciju i promociju. Zdravstveni turizam i investicije u privatnom zdravstvu imaju veliki potencijal u kako u Hrvatskoj, tako i  razvoju cijele dalmatinske regije. Upravo ova djelatnost može najviše doprinijeti turističkoj sezoni 365 i biti kotač zamašnjak razvoja poljoprivrede i ekoloških poljoprivrednih proizvoda, turizma i ugostiteljstva, trgovine, IT sektora te drugih djelatnosti.

Poduzetnici u zdravstvu investirali su značajna financijska sredstva u opremu, prostor, akreditacije, te obrazovanje svojih zaposlenika. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je registrirano više od 1200 privatnih zdravstvenih ustanova, a privatni zdravstveni sektor zapošljava ukupno 16% zdravstvenih djelatnika (oko 12 000), te raspolaže sa 17% medicinske opreme. Radi se o visoko reguliranoj djelatnosti, koja je zahtjevna tehnološki (visoke investicije) i kadrovski (zapošljava i dodatno obrazuje visokoobrazovane stručnjake) i koja djeluje na međunarodnom, visoko konkurentnom tržištu (izvoz usluga visoke dodane vrijednosti). Uspješne privatne zdravstvene ustanove ulažu u širenje i internacionalizaciju poslovanja. Kako bi se ova grana dalje razvijala, izuzetno je važan strateški pristup i podrška ne samo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije već i županija te županijskih koordinatora. Na sastanku je dogovoreno da će HUP-ova Udruga poslati pisani materijal sa dostupnim podacima o važnosti uključivanja ove djelatnosti u planiranje financijskog okvira.

vrh stranice
vrh stranice