Sniženje carinskih stopa i otvaranje kvota

13.03.2019.

14. ožujak 2019. godine krajnji rok za podnošenje zahtjeva za sniženje/ukidanje carina (tarifne suspenzije) i otvaranje kvota koje će stupiti na snagu 1. srpnja 2019. godine. Zahtjev za sniženje/ukidanje carine ili otvaranje kvote podnosi se Europskoj komisiji (EK) preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Postupak za sniženje ili ukidanje stope carine za uvoz određene sirovine može na razini EU-a pokrenuti svaki pojedinačni proizvođač pod uvjetom da se ista:  

  • ne proizvodi niti ju je moguće nabaviti na teritoriju EU-a i zemalja s kojima EU ima zaključene ugovore o povlaštenom trgovinskom režimu (odobrava se suspenzija) ili nije dostupna u dovoljnoj količini (otvara se kvota)  te da
  • procijenjene godišnje uštede za proizvođača na ime oslobođenja od carine (ili smanjenja carine) iznose najmanje 15.000 €. 

Tarifne suspenzije/kvote su posebna gospodarska mjera, usmjerena jačanju konkurentnosti industrije EU jer omogućavaju nabavu sirovina potrebnih za proizvodnju uz sniženu ili nultu stopu carine. Tarifne suspenzije/kvote se ne odobravaju za gotove proizvode niti se mogu odobriti trgovcima.

Zahtjev je potrebno dostaviti Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u elektroničkom obliku (na hrvatskom i na engleskom jeziku) najkasnije do 14. ožujka 2019.

Za dodatne informacije molimo da kontaktirate gospođu Nadu Minčić, nada.mincic@mvep.hr - tel. 4598 127 i  gospodina Tonka Doležala, tonko.dolezal@mvep.hr, tel. 4598 132.

Ostale relevantne informacije, kao i važeće uredbe dostupne su na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

OBRAZAC ZAHTJEVA

vrh stranice
vrh stranice