SkillME


Glavni cilj projekta je identificirati nesrazmjer vještina u elektro i metalnom sektoru, kreirati kurikulume koji će ih premostiti i integrirati ih u strukovno obrazovanje u zemljama koje su sudionici projekta.

Ostali ciljevi projekta su:
Analiza nesrazmjer između potrebnih i postojećih vještina
Jačanje suradnje obrazovnog i industrijskog svijeta kroz sudjelovanje u izradi kurikuluma
Stvaranje uvjeta za mogućnost uspoređivanja i transfera ishoda učenja među državama članicama EU
Podrška mobilnosti radnika i osoba na osoposobljavanju
Poticaj za cjeloživotnog obrazovanja radnika
Dodana vrijednost kreiranjem kurikuluma u međunarodnoj suradnji i uz sudjelovanje svih dionika strukovnog obrazovanja
Izraditi 4 nova kurikuluma


ERASMUS+ - SECTOR SKILLS ALLIANCE 

7. sastanak partnera i Međunarodna konferencija projekta skillME u Ljubljani

11.10.2017.

Početkom listopada 2017. godine u Ljubljani u Sloveniji održani su 7. sastanak i završna konferencija projekta skillME.

Na posljednjem, 7. sastanku u projektu skillME održanom u GZS u Ljubljani dana 03. listopada 2017. , prezentiran je konačni tekst ugovora o osnivanju Saveza za unapređenje strukovnog obrazovanja u metalnoj industriji i elektroindustriji, a koji je potpisalo svih 12 partnera. Savezom se namjerava ojačati suradnju dionika u metalnoj industriji i elektroindustriji, promovirati razmjenu informacija o nesrazmjeru vještina i budućim potrebama među ključnim akterima na nacionalnoj i europskoj razini . Savez je oblik podrške u razvoju novih kurikuluma koji će biti kreirani na principu koji je postavljen u skillME projektu- kroz međusobnu suradnju poslodavaca, škola i nadležnih agencija. Partneri su suglasni kako je zajednički interes svih promovirati strukovno obrazovanje kao prvi izbor. Članstvo u Savezu je otvoreno za druge zainteresirane dionike u metalskom i elektro sektorima te je dobrovoljno i besplatno.
Sudionici sastanka su upoznati s Nacionalnim akreditacijskim strategijama koje su pripremljene od strane nacionalnih regulatornih agencija (CPI, VISC, SIOV, ASOO). Svrha strategija je da se ovisno o nacionalnom sutavu, akreditiraju svi kurikulumi koji su razvijeni u projektu skillME:
- CAD/CAM
- Sustavi strojnog vida
- Kompozitni materijali
- Čitanje tehničke dokumentacije- elektro
- Čitanje tehničke dokumentacije- metal

Međunarodna konferencija "Dobre prakse u razvoju vještina u metalnoj i elektro industriji" održana je u GZS u Ljubljani dana 04. listopada 2017. godine. Konferencija je označila kraj projekta skillME i završno okupila obrazovne institucije, profesore, trenere, regulatorna tijela, agencije za zapošljavanje, veleposlanike, stručnjake i poslodavce iz metalne industrije i elektroindustrije.
Uzvanike je uvodno pozdravio Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske komore Slovenije (GZS) koji je čestitao partnerima na uspješno provedenom projektu. Sudionicima su se obratili Jurij Snojo iz Ministarstva rada Slovenije te Urška Marentič iz Instituta za VET u Sloveniji, dok je o stanju na slovenskom tržištu rada za metalnu i elektro industriju govorila Vlasta Stojak. 
Ključna ostvarenja u projektu skillME prezentirala je Janja Petkovšek, direktorica Udruženja metalne industrije u GZS, a Laura Strode, Marija Šutina, Nino Buić i Andrej Lasz su dali osvrt na rezultate projekta i pregled strukovnog obrazovanja u svojim državama. Predstavnici partnera iz obrazovnih institucija prikazali su primjere dobre prakse u implementaciji kurikuluma, odnosno provedenim pilot edukacijama. Učenici su demonstrirali primjenu kurikuluma Sustavi strojnog vida u nastavi.
Svi prisutni su se složili kako je završna konferencija uspjela u namjeri da približi dobru praksu i predstavi inovativan pristup u rješavanju praznina u vještinama kroz zajednički suradnju država članica u razvoj novih kurikuluma, kako je to provedeno u projektu skillME.

Projekt skillME je sufinanciran od strane Europske komisije i dio je Erasmus+ programa.

Savez za unapređenje strukovnog obrazovanja u metalnoj industriji i elektroindustriji

06.10.2017.

Projekt skillME proveden je na inovativnom pristupu u razvijanju programa za osposobljavanje koji su detektirani kao potreba industrije. U projektu su sudjelovali predstavnici poslodavaca, strukovnih škola i regulatornih agencija kako bi se zajedničkim razvojem potrebnih kurikuluma podržala veća zapošljivosti učenika i radnika. 

S ciljem da se osigura platforma za nastavak zajedničkog djelovanja u ovome području, partneri u projektu su osnovali Savez za unapređenje strukovnog obrazovanja u metalnoj industriji i elektroindustriji.

Savez namjerava:
• ojačati suradnju dionika u metalnoj industriji i elektroindustriji na nacionalnoj i europskoj razini
• promovirati razmjenu informacija o nesrazmjeru vještina i budućim potrebama među ključnim akterima na nacionalnoj i međunacionalnoj razini
• pružati podršku u razvoju novih kurikuluma koji će biti kreirani na istom principu- kroz međusobnu suradnju poslodavaca, škola i nadležnih agencija
• promovirati strukovno obrazovanje kao prvi izbor
• razvijati nove ideje i inicijative te povezivati partnere za sudjelovanje u novim projektima vezanim za strukovno obrazovanje u metalnoj industriji i elektroindustriji

Članstvo u Savezu je besplatno i dobrovoljno te je otvoreno svim zainteresiranim dionicima u metalskom i elektro sektorima. Ako ste zainteresirani za članstvo u Savezu, molimo Vas da kontaktirate:
Marija Šutina (HUP)
email: marija.sutina@hup.hr
ili    
Petra Flerin (GZS)
email petra.flerin@gzs.si

Nacionalna konferencija projekta skillME

02.10.2017.

U petak, 29. rujna, s početkom u 9:30 sati u prostorijama HUP-a u Zagrebu održano je završno predstavljanje projekta skillMEna Nacionalnoj konferenciji.

Sudionicima su se obratili predstavnici partnera u projektu- Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića (STŠFV) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

Vesna Anđelić iz ASOO je uvodno predstavila projekt skillME te je izložila metodologiju izrade kurikuluma. Marija Šutina je prezentirala zaključke fokus grupa i intervjua koji su održani u prvoj fazi projekta te je dala osvrt na implementaciju razvijenih kurikuluma u tvrtkama iz metalne i elektroindustrije. Tanja Frketić iz STŠFV je predstavila implementaciju razvijenih kurikuluma u školama koje su učenicima pružile mogućnost dodatne nastave. Edukaciju su provele Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića i Elektrotehnička škola iz Zagreba.
Osim u Zagrebu, pilot edukacija za radnike je održana i u Varaždinu, u Elektrostrojarskoj školi.

Projekt skillME - Vještine u metalnoj industriji i elektroindustriji je trogodišnji projekt u kojem sudjeluju regulatorne agencije, strukovne škole i poslodavci iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Latvije. Projektom su se utvrdile nedostajuće vještine u industrijama i za njih su se razvili kurikulumi i materijali za učenje. Projekt je započeo krajem 2014. godine i završava u listopadu 2017. godine te je sufinanciran kroz program Erasmus+ Europske unije.

6. sastanak projektnih partnera u Slovačkoj

15.05.2017.

9. i 10. svibnja 2017. partneri su organizirali 6. sastanak projektnih partnera u Liptovský Mikuláš, Slovačkoj gdje im je domaćin bila Slovačka udruga elektrotehničke industrije (ZEP SR). Fokus sastanka bila je prezentacija završenih, trenutnih i budućih projektnih aktivnosti, a povezanih prvenstveno s pilot treninzima i njihovom implementacijom. Partneri predstavnici strukovnih škola predstavljali su rezultate i nastojali evaluirati funkcionalnost i adekvatnost implementiranih kurikuluma.

skillME projekt ulazi u završnu fazu i u sljedećim mjesecima projektni partneri fokusirat će se na završavanje pilot treninga i aktivnosti vezanih uz njih. Kako bi se označio kraj projekta i istaknule provedene aktivnosti, projektni partneri će organizirati nacionalne konferencije i završnu projektnu konferenciju., čiji je cilj predstaviti projektne aktivnosti europskim dionicima i diseminirati projektne rezultate, promovirati tripartitni pristup rješavanju ovih izazova i tražiti daljnju sinergiju kod multipliciranja projektnih rezultata.

Svi projektni rezultati bit će predstavljeni na završnoj konferenciji koja će se održati u Ljubljani u listopadu 2017. godine i na kojoj će sudjelovati partneri iz svih zemalja koje su uključene u projekt.
vrh stranice