Seminar u HUP-u: „Kako provesti energetsku obnovu“

28.05.2019.

Dana 28.5.2019. u prostorijama HUP-a održan je seminar „Kako provesti energetsku obnovu“. Marija Šutina, direktorica HUP- Udruge energetike uvodno je pozdravila prisutne. Pozvala ih je da u raspravi o energetskoj učinkovitosti razmjene znanja i iskustva te na jačanje suradnje među članstvom u ovome području, što i je jedan od ciljeva Koordinacije.

Seminar su otvorili Eduard Vivoda i Igor Boni iz Riteha. Tema njihove prezentacije bila je: „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima i uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“. Potom je Slavica Bardić u ime tvrtke HELB d.o.o. prezentirala „Metodologiju energetskog pregleda poduzeća“. Posljednji predavač bio je Simon Ferjuc, Tetida, koji je ponudio „Rješenja za inteligentno korištenje energije“.

U izlaganjima su obuhvatili mjere za povećanje energetske učinkovitosti, ostvarene uštede u realiziranim projektima, metodologiju i obuhvat energetskog pregleda poduzeća, rješenja za vlastitu proizvodnju energije (sunčane elektrane) i alternativu postojećim centralnim sustavima za grijanje (IC grijači paneli). Zbog nižih cijena tehnologije, energetska obnova je  isplativa u sve kraćim rokovima te je ekonomski opravdano financiranje zatvoriti kreditom ili ga realizirati kroz ESCO model. Ukazali su kako utvrđivanje energetskog stanja i definiranje mjera energetske učinkovitosti zahtjevaju vrijeme da bi se dobila kvalitetna podloga za izradu projekta energetske obnove. Tako energetski pregled u najvećem broju slučajeva traje od 2 mjeseca do godine dana, ovisno veličini poduzeća i djelatnosti kojom se ono bavi, što je važno uzeti u obzir kod planiranja ovakvih projekata.

U rapravi koja je uslijedila nakon prezentacija, članovi HUP-a su iznijeli svoja iskustva te su  dobili odgovore na nedoumice s kojima su se susreli u planiranju vlastitih projekata energetske obnove.

vrh stranice