Sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo u Luksemburgu


Sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, na kojemu je sudjelovala Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, održan je u Luksemburgu 22. i 23. listopada 2012. Dnevni red sastanka, među ostalim obuhvaćao je ribarstvo i poljoprivredu. 

U okviru ribarstva predstavljene su četiri točke: ribolovne mogućnosti u Baltičkom moru za  2013, reforma Zajedničke ribarske politike (CFP) – Europski fond za pomorstvo i ribarstvo,  godišnja konzultacija za 2013. između EU i Norveške i godišnji sastanak ICCAT-a.  

U okviru poljoprivrede, predstavljene su četiri točke: reforma Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), izravna plaćanja (unutarnja konvergencija i shema mladi poljoprivrednici), zajednička organizacija tržišta (obvezno priznavanje proizvođačkih organizacija i pravila tržišnog natjecanja) i amandmani na prijedlog o financiranju, upravljanju i nadzoru Zajedničke poljoprivredne politike.

U okviru drugih tema, predstavljena su izvješća o 32. Konferenciji ravnatelja EU Agencija za  plaćanja i 9. CIHEAM ministarskoj konferenciji, predstavljeno je praćenje Codex-ove odluke o raktopaminu te zaključci Vijeća o izvješću Revizorskog suda (reforma organizacije tržišta vina).

Zamjenica ministra Snježana Španjol iznijela je hrvatske stavove vezane uz izravna plaćanja  koja se odnose na unutarnju konvergenciju (usklađivanje) i shemu mladi poljoprivrednici te vezane uz zajednično uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda koja se odnose na obvezno  priznavanje proizvođačkih organizacija i pravila tržišnog natjecanja.

Predsjedništvo i Europska Komisija održali su trilaterlane sastanke sa svim državama članicama po pitanju ribarstva. Hrvatska je po prvi puta sudjelovala na ovakvom sastanku te je zamjenica Španjol iznijela hrvatske stavove o prijedlogu Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Istaknula je pitanje kriterija raspodjele sredstava, pitanje financiranja za trajnu obustavu ribilova, privremenu obustavu ribolova i modernizaciju pogonskih strojeva te pitanje postotka za koji će se umanjiti ili uvećati financiranje pojedinih mjera.
vrh stranice