Sastanak predsjednice HUP-Udruge novinskih izdavača s Kabinetom potpredsjednice Europske Komisije Dubravke Šuice

05.05.2022.

Predsjednica HUP-Udruge novinski izdavača, Bojana Božanić Ivanović sastala se 5.svibnja 2022. s Tomom Šutićem, članom Kabineta potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, po pitanju utjecaja Zakona o digitalnim tržištima (DMA) na novinske izdavače, kako na hrvatskom, ali i šire, na europskom tržištu.

Kako je ovaj sastanak bio završni dio lobističkih napora Udruge novinskih izdavača HUP-a, Bojana Božanić Ivanović zahvalila je Kabinetu Potpredsjednice EK na prilici za pojašnjenje stavova hrvatskih i europskih novinskih izdavača, kao i činjenici da je EK već uvažila najvažnije primjedbe te usvojila izmjene u dijelovima Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Toma Šutić je pojasnio da je EK uvijek prijemčljiva za obrazložene primjedbe poslovnog sektora, posebice u slučajevima kao što je ovaj, gdje izmjene idu za zaštitom europskih izdavača, građana i njihovih podataka, a osobito tamo gdje distorzija tržišta ugrožava opstojnost europskih tvrtki, u ovom slučaju novinskih izdavača.

Božanić je pojasnila da je Udruga novinskih izdavača HUP-a dio europskih udruženja EMMA, ENNPA i NEM, koja smatraju da se tek zajedničkim, europskim djelovanjem može utjecati na neke nepravedne prakse velikih agregatora sadržaja. Kroz zajedničko djelovanje Udruga novinskih izdavača HUP-a služi kao primjer sličnim udruženjima u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, a sama uči na primjerima francuskih i španjolskih izdavača. Uz takvo, zajedničko istupanje, čak i najveći agregatori sadržaja prihvaćaju značaj međusobnog uvažavanja i dijaloga, a velike platforme iz trećih zemalja polako shvaćaju da više ne mogu inzistirati da se izdavači i autori odreknu svog udjela.

 

U sklopu rasprave, Šutić je izrazio zanimanje za stanje tzv. SLAPP tužbi (Strateških tužbi protiv javnog interesa, op.a.) u Hrvatskoj, koje ponajviše pogađaju novinare.

U svom odgovoru Božanić je pojasnila kako je prošle godine osnovana Radna skupina za oblikovanje politike suzbijanja SLAPP tužbi, čiji je zadatak razmjena znanja i iskustva kako bi se pronašli učinkoviti načini za zaustavljanje pokretanja SLAPP tužbi. Iz Ministarstva kulture i medija dolazi i recentni podatak o trenutno aktivne 33 SLAPP tužbe, po čemu je Hrvatska na 4. mjestu u Europi na 100.000 stanovnika. Također naglašava kako je na rješavanju ovog pitanja potrebno raditi, i to na edukaciji sudaca, ali i na ujednačavanju sudske prakse što bi presude učinilo ujednačenijima i izbjegle prijetnje visokim tužbenim iznosima kao sredstvom odvraćanja novinara od pisanja o nekim temama.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo rezultatima ovog sastanka, kao i nadu da će se suradnja nastaviti, na obostrano zadovoljstvo,

 

vrh stranice