Sastanak HUP- Udruge energetike- Koordinacije za obnovljive izvore

14.04.2016.

U srijedu, 13. travnja 2016. godine članice Koordinacije za obnovljive izvore održale su sastanak s Ministarstvom gospodarstva.

Predsjednik Koordinacije Ivan Šimić je rekao kako HUP kroz svoj pristup prema Vladi RH nastoji potaknuti rješavanje pitanja uređenja područja obnovljivih izvora energije te da brojne izmjene propisa i pravila kojima smo svjedoci zadnjih godina su izazvali veliku nesigurnost kod investitora. Izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo uvažava stručnost članica HUP-ove Koordinacije te je naglasio kako je u narednom razdoblju suradnja još potrebnija kako bi se dalo prostora inicijativama koje će pridonijeti stvaranju transparentnih i predvidivih uvjeta poslovanja u obnovljivim izvorima.

GALERIJA
U ime Ministarstva na sastanku je sudjelovala Danijela Ćenan, načelnica sektora energetike te je prenijela isprike pomoćnika ministra Zdeslava Matića koji je zbog hitnih obveza bio spriječen sudjelovati na sastanku. Zahvalila se HUP-u i članovima Koordinacije na proaktivnosti i dobroj suradnji te vjeruje kako će isti nastaviti jačati. Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji stupio je na snagu 01.01.2016. godine, a iz njega trebaju proizaći četiri podzakonska propisa, među kojima i Pravilnik o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji na kojeg je HUP kao socijalni partner dao mišljenje. Očekuje se kako bi dio primjedbi na predloženi tekst trebao biti prihvaćen te da će se Pravilnik donijeti do 30. lipnja 2016. godine.

U daljnjoj raspravi članovi su otvorili pitanje natječaja za zemljište, odnosno istaknuli nužnost koordinacije ministarstava i državnih tijela u uređenju područja razvoja i pripreme investicija, a koji u različitoj fazi imaju nadležnost nad određenim postupcima. Koordinacija će se nastaviti zalagati da se riješi problem kvota koje su dodijeljene projektima „spavačima“, dakle onima koji vrlo vjerojatno neće nikada biti realizirani i samo zauzimaju kvote. Razgovaralo se o eko bilančnim grupama i naknadi za troškove uravnoteženja. Pravilnikom se namjeravaju uvesti i novi zahtjevi za izdavanje jamstava, a njihova visina i trajanje trebalo bi urediti u interesu razvoja samih projekata, njihove izgradnje i korištenja. Pri tome treba uzeti u obzir očekivani povrat investicije, odnosno cijenu kapitala koja je potrebna za realizaciju projekata, posebno u segmentu vjetra. Koordinacija smatra da je inicijalni tekst Pravilnika opsežan i zahtjevan za primjenu te će dati dodatne prijedloge kako bi se stvorili preduvjeti za jačanje investicijskog ozračja.

Na kraju sastanka Ivan Šimić se zahvalio načelnici Danijeli Ćenan na sudjelovanju na sastanku i dosadašnjoj dobroj suradnji. Nada se da će Ministarstvo nastaviti s jačanjem socijalnog dijaloga te da će sukladno Sporazumu o osnivanju GSV-a osigurati sudjelovanje predstavnika HUP-a u radnim skupinama koje će raditi na izradama i izmjenama propisa, strategija i akcijskih planova koji utječu na gospodarstvo.
vrh stranice