Sastanak članova HUP-a s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

02.05.2017.

28. travnja 2017. - Na inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca održan je danas u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sastanak predstavnika HUP-a i predstavnika Ministarstva. Cilj sastanka bio je upoznati državne tajnice Katicu Prpić i Dunju Magaš te načelnika sektora Josipa Bienenfelda s ključnom problematikom s kojom se suočavaju članovi HUP-ovih Udruge poslodavaca graditeljstva i Udruge developera te dogovoriti daljnju operativnu i kvalitetniju suradnju.

Predsjednik HUP-Udruge developera, Denis Čupić i član Izvršnog odbora, Željko Vučemil osvrnuli su se na pitanja redefiniranja komunalnog doprinosa, osobito u kontekstu izmjena Zakona o gradnji i Zakona o komunalnom gospodarstvu, te su također govorili o ostalim nametima koji opterećuju poslodavce tog sektora: porezu na nekretnine, novim položajnim rentama i doprinosima za infrastrukturu. Kao predstavnik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva predsjednik Udruge Mirko Habijanec referirao se na pitanja o Posebnim uzancama o građenju, nedostatku radne snage, detašmanu i izmjenama sustava kvota za zapošljavanje stranaca, uspostavi nacionalne klasifikacije građevinskih tvrtki i uspostave paritetnog fonda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te nadoknadu štete ozlijeđenim radnicima u sektoru graditeljstva.

S ciljem zadržavanja investitora, Vlada RH ne smije ići u podizanje poreznog i neporeznog opterećenja za poslodavce, već je potrebno modelirati sustav održiv za gospodarstvo u cjelini. Državne tajnice Prpić i Magaš zaključno su naglasile kako u HUP-u vide aktivnog partnera te će predstavnike HUP-a uključiti u radne skupine na teme aktualnog zakonodavstva.
vrh stranice