S Bazom poslovnih žena do većeg broja žena na upravljačkim pozicijama

05.11.2015.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su danas projekt izrade elektronske Baze poslovnih žena u Hrvatskoj koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.
Hrvatska Baza poslovnih žena radi se po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu poput onih Global Board Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.

Nositeljica projekta Uklanjanje staklenog labirinta, pravobraniteljica Višnja Ljubičić podsjetila je da sve aktivnosti koje su njime obuhvaćene, uključujući izradu Baze poslovnih žena, imaju za cilj postaviti u Hrvatskoj dobre temelje za primjenu europske Direktive o poboljšanju spolne uravnoteženosti na razini neizvršnih direktorskih pozicija trgovačkih društava izlistanih na burzama dionica koja se nalazi u zakonodavnom postupku Europske komisije.
„S Bazom poslovnih žena želimo dodatno potaknuti zapošljavanje žena na upravljačkim pozicijama na kojima su one još uvijek značajno podzastupljene. Izradom javno dostupne Baze poslovnih žena dokazat ćemo da na tržištu itekako postoji dovoljno sposobnih i kvalificiranih žena s respektabilnom karijerom i postignućima koje mogu preuzeti najodgovornije pozicije u kompanijama.“, naglasila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Bazu poslovnih žena koje imaju dovoljno znanja i profesionalnoga iskustva za preuzimanje upravljačkih pozicija izradit će Odbor u kojemu su uz Pravobraniteljicu i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, partnera projekta – Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Malin Holmberg, izvršna potpredsjednica i regionalna direktorica Tele2 za središnju Europu te predsjednica Uprave Tele2 d.o.o. i Marie Anargyrou-Nikolić glavna direktorica za Coca-Colu HBC Hrvatska, Coca-Colu HBC B-H Sarajevo, Coca-Colu HBC Slovenija. Uz HUP, koji će upravljati Bazom poslovnih žena, njezinu izradu kao partneri projekta podržavaju i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Institut za razvoj tržišta rada.

Hrvatska Baza poslovnih žena sastojat će se od osobnih profila žena koje su zadovoljile unaprijed definirane kvalifikacijske kriterije, bit će javna i bit će ju moguće pretraživati, a ažurirat će se dva do tri puta godišnje.
„Iako se broj žena na menadžerskim pozicijama povećava daleko smo od toga da bismo mogli govoriti o ravnopravnoj zastupljenosti žena na najvišim pozicijama. Vjerujem da postojanje ovakve Baze može dodatno potaknuti tvrtke da na upravljačkim pozicijama u većoj mjeri zapošljavaju žene. Sada će na jednom mjestu imati kvalitetan i ažuran pregled potencijalnih kandidatkinja koje su sposobne odmah preuzeti najodgovornije pozicije.
Čitav niz istraživanja koja se provode u svijetu dokazao je da veći broj žena na rukovodećim pozicijama donosi mnogostruke koristi kompanijama. Hrvatska udruga poslodavaca suradnjom s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova na ovoj i drugim aktivnostima želi aktivno doprinijeti poticanju tvrtki na zapošljavanje većeg broja ženskih menadžera. To može pomoći tvrtkama da dodatno unaprijede poslovanje, ali ima pozitivan utjecaj i na cjelokupnu ekonomiju i društvo.“, poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

U ime ambasadorica projekta skupu se obratila Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora: „Pozivam sve žene da se uključe u projekt jer će Baza imati toliku snagu koliko lista žena u Bazi bude veća. Baza treba postati platforma koja promovira borbu za ravnopravnost spolova jer mi jesmo jednake, ali nismo ravnopravne.“
Lista će uključivati žene koje su već sada na upravljačkim pozicijama, ali i one koje su stekle dovoljno znanja i iskustva da takve pozicije preuzmu prvi put. Uvjeti koje je potrebno ispuniti za uvrštavanje u Bazu poslovnih žena dostupni su na www.staklenilabirint.prs.hr a sve poslovne žene zainteresirane za uvrštavanje na tu prestižnu listu svoje prijave mogu poslati na: menadzerice@hup.hr. Prvi krug poziva u Bazu traje od 5. studenog 2015. do 5. siječnja 2016.

Ambasadorice projekta su:

• Maria Anargyrou-Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu
• Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad
• Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomont 
• Nikolina Dizdar Čehulić, članica Uprave Plive
• Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
• Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke
• Vedrana Jelušić Kašić, EBRD
• Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora
• Ksenija Punčikar, članica Uprave Belupa
• Nelsi Rončević, članica Uprave Splitske Banke
• Nataša Rapaić, članica Uprave HT
• Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska d.o.o.
• Ivana Šoljan , članica Uprave IN2 

PREZENTACIJA
vrh stranice