REŽIM VOŽNJE, KARANTENE I SAMOIZOLACIJE, NOVE UPUTE 20.3.2020.

21.03.2020.

Nove Upute Kriznog stožera 20.ožujka 2020.!!! u skladu s prvim prijedlozima HUP-a 

Svjesni brzog širenja bolesti COVID-19 i potrebe da se epidemiološki kontrolira koliko god je to moguće, ali istovremeno nužnosti da se osigura neprekinuti lanac opskrbe, posebno živežnim namirnicama i proizvodima, lijekovima, medicinskim proizvodima i ostalim od vitalnog značaja, Krizni stožer donio je upute prateći prijedloge HUP-a da se vozačima omogući rad u kontroliranim i sigurnim uvjetima, umjesto da ih se automatizmom šalje u 14 dnevnu samoizolaciju. Automatska 14 dnevna samoizolacija vozača donijela bi potpuni kolaps prijevoza jer bi u jednom trenutku jednom trenutku svi vozači bili u samoizolaciji i ne bi imao više tko voziti.

Tako je Krizni stožer,  Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske na temelju Odluke o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koju je 19. ožujka donio Stožer civilne zaštite, 20.ožujka donio dodatne upute HZJZ za postupanje s osobama kojima je Odlukom omogućen prijelaz granice, a vezano uz smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti COVID-19.  pojasnio je određene dijelove Odluke

Izdvajamo dio koji se odnosi na vozače i strojovođe.

1.6. Prijevoznici robe i drugo prometno osoblje 

Ø  Vozači teretnih vozila, neovisno o državljanstvu, će odvoziti robu na mjesta isporuke i bez izlaska iz kabine od strane drugih radnika roba će biti istovarena, a potom vozači odlaze u karantenu koja će im biti osigurana u svim županijama u objektima gdje će prespavati .

Ø  Trgovačka društva /obrti koji imaju mogućnost većeg kapaciteta za smještaj svojih vozača u karantenu/samoizolaciju, mogu zatražiti formiranje istih unutar svojih poslovnih prostora od županijskih stožera civilne zaštite.

Ø  Ako vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju u privatnu lokaciju (kod kuće), mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije (14 dana) te u navedenom razdoblju ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca (uz obavezan status bolovanja).

Ø  Ako vozač teretnog vozila ode u karantenu /samoizolaciju u organizaciji trgovačkih društva/obrta može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca (ne otvara bolovanje).

Strojovođe u željezničkom prometu

 Ø i drugo nužno popratno vlakopratno osoblje u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i BIH bez ograničenja.

Ø  Poslodavac je dužan osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog proces (kirurške maske, jednokrane rukavice i dezinfekcijska sredstva za ruke).

Ø  Ako takve osobe razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku obiteljske medicine koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta određuje potrebu testiranja. Izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba sa simptomima bolesti treba se javiti hitnoj medicinskoj službi.

Ø  Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata, koji će postupiti u skladu s točkom 2. Upute HZJZ .

Objavljeno: 17.3.2020.                              Ažurirano : 19.3.2020.

Kretanje vozača u kontroliranim uvjetima, sada kada se virus COVID – 19 rapidno širi,  jedini je uvjet da se osigura opskrba i protok robe.

Uvjeti i pravila o kretanju, karanteni i samoizolaciji vozača nalaze se u Sukladno Uputi za karantene od 16.3.2020., kabina kamiona smatra se mjestom za samoizolaciju.Vozači koji su do objave Upute dobili rješenje za samoizolaciju, mogli su od MUP-a na zahtjev dobiti poništenje rješenja i nastaviti voziti. Oni koji to nisu zatražili, morali su postupiti sukladno rješenju o samoizolaciji od 14 dana. 

Nakon obavljene vožnje u međunarodnom prijevozu vozač teretnog vozila ima dvije mogućnosti:

 1.   boravak u karanteni za vozače teretnih vozila

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ukoliko poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati ili u karanteni ili u samoizolaciji najmanje 14 dana.

Dok je u režimu rada, vozač nakon obavljenog posla ne smije ići u kućnu samoizolaciju nego u županijske centre za samoizolaciju ili u takve prostore koje osigurava prijevoznik. Ako isto osigurava prijevoznik, prethodno mora zatražiti suglasnost Županijskog Stožera civilne zaštite!!! .

 2.  odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana

Ukoliko vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju, mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije, što znači da u navedenom periodu ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca.

Što znači i kako provoditi samoizolaciju:

1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

2. Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje...)

5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

7. Redovito provjetravajte prostoriju

8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. 

PRIJAVA VOZAČA I TURA

Granična policija s graničnih prijelaza na ulasku u Republiku Hrvatsku direktno će dostavljati Stožeru civilne zaštite, informacije o vozaču i vozilu, mjesto utovara i krajnja destinacija istovara robe u RH te podatke ima li ili ne osiguran smještaj u karanteni.

Poslodavci moraju najaviti telefonski na (pozivni broj županije) 112 vozačev dolazak, odlazak iz karantene i daljnji smjer kretanja. Ispunite TABLICU i podatke o postojećim rješenjima o samoizolaciji šaljite na Državni inspektorat RH, na e-mail adresu: josip.pistac@dirh.hr  

vrh stranice