Reakcija HUP na jednostranu odluku MRRFEU o poništenju natječaja za petrinjske poduzetnike

17.03.2022.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dana 14. ožujka 2022. objavilo je odluku o poništenju natječaja: „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji – 2. faza“. Hrvatska udruga poslodavaca dopisom je izrazila snažno neslaganje s jednostranom odlukom Ministarstva o povlačenju Odluka o financiranju projekata, koje je primilo petnaest petrinjskih poduzetnika.

Riječ je o natječaju za razvoj poduzetništva u Petrinji, koji je bio otvoren 18.10.2021. godine i na koji je pristiglo preko 160 lokalnih projektnih prijava. Prema dostupnim informacijama, alokacija u vrijednosti od 15.707.000,00 kuna „potrošena“ je već u prvih 16 prijava koje su zaprimljene u prvim sekundama (obzirom da se radi o modalitetu otvorenog poziva tj. tzv. najbržeg prsta).

„Ovo nije prvi put da je neki Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava poništen. Bilo je više takvih situacija, uglavnom kod modaliteta „najbržeg prsta“ i vezano uz poteškoće u procesu prijava. Međutim, ovo je prvi put da se poništio  natječaj nakon što je proveden i nakon što su od ministrice potpisane Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava. U kontekstu svih budućih natječaja, zabrinuti smo zbog ovakvog postavljanja presedana što otvara mogućnost sličnih scenarija. Sustav Eu fondova mora korisnicima osigurati sigurnost i dosljednost te transparentnost u objavi i administraciji natječaja. Ovim povlačenjem odluke narušena su sva navedena načela i zbog toga smo apelirali ministrici da povuče poništenje.“ istaknula je Petra Sentić, direktorica granske HUP Udruge profesionalaca za fondove EU.

U obrazloženju, Ministarstvo navodi okolnost skorog završetka financijske perspektive 2014.-2020. te činjenicu da se neki projekti iz prve faze Poziva  (koji su ugovoreni 2019. godine) nisu završili u planiranom roku što ih dovodi do pretpostavke da je visok rizik realizacije novih projekata.

Obrazloženje da je prerizično dati priliku za realizaciju projekata novim projektima jer neki drugi nisu realizirali ulaganje u roku je neprihvatljivo. Kad bi se i složili da rizik postoji, navedeno je moglo eventualno biti razlog za odustajanje od objave Poziva u listopadu prošle godine. Nakon što je natječaj objavljen i obrađen te su od ministrice potpisane Odluke o financiranju, povlačenjem istih učinjena je konkretna, opipljiva šteta korisnicima. Nadalje, Ministarstvo navodi da će se za poduzetnike raspisati novi natječaj – no to može biti tek u novom financijskom razdoblju (2021. – 2027.) za koje još nemamo Operativne programe a prvi natječaji se realno očekuju u 2023. godini.

Tvrtke su dugo čekale objavu natječaja te su za pripremu natječajne dokumentacije potrošeni znatni vremenski i materijalni resursi.

Mikro i mali poduzetnici za svoja ulaganja su ishodili potrebne građevinske, uporabne i druge dozvole – sve koje koštaju vrijeme i novac. Te dozvole, kao niti natječajna dokumentacija neće biti iskoristiva u nekom novom natječaju. To je vrlo opipljiv gubitak. No više od toga, ako Odluka o poništenju petrinjskog natječaja ostane, puno je veća šteta i gubitak za sam Sustav Eu fondova u Hrvatskoj. Ako poduzetnici u taj sustav ne mogu imati povjerenja, više nego u primjerice igre na sreću, tada je legitimno pitanje zašto da u njemu sudjeluju.- zaključio je Igor Škrgatić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.

vrh stranice