Razvijen novi diplomski studij održive i zelene gradnje na mediteranskom području

21.09.2016.

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u Splitu, u utorak 13. rujna 2016., završnom stručnom konferencijom obilježen je završetak projekta „Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području“, te su predstavljeni rezultati ostvareni proteklih 15 mjeseci. Razvijen je potpuno novi studijski program u skladu sa Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom – Diplomski studijski program održive i zelene gradnje na mediteranskom području. Kao podloga novog studijskog programa, razvijen je standard zanimanja (Voditelj projekata održive gradnje), te standard kvalifikacije (Magistar inženjer održive gradnje).
Podršku projektu, punog imena „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za područje održive i zelene gradnje uz razvoj novog sveučilišnog diplomskog programa održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje“, pružili su i brojni projektni partneri, od državnih institucija, preko stručnih organizacija i tvrtki: Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska udruga poslodavaca, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora arhitekata, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA, Cemex Hrvatska d.d., Spegra inženjering d.o.o. te Stowarzyszenie B-4.

Gotovo tri milijuna kuna vrijedan projekt, kroz koji se, između ostalog, kroz sastanke, predavanja, diskusije i studijska putovanja usavršavalo 40 nastavnika i predstavnika projektnih partnera, financiran je sa 2,75 milijuna bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i hrvatskog državnog proračuna.

– Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području nametnula se kao tema koja objedinjuje sve tri struke zastupljene na FGAG-u, a vrlo je važna za planiranje gradnje koja će sačuvati prostor za nadolazeće generacije – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan FGAG-a.

Rezultate projekta predstavili su voditelji i koordinatori projekta, prof. Hrvoje Njirić i dr. sc. Ivo Andrić. – Ovo je veliki korak za nas na FGAG-u, za Split, ali i cijelu Hrvatsku. Krajnje je vrijeme da se počne misliti zeleno i stvarati održivo, a tako moramo učiti buduće stručnjake od početka studija. Tema održivog razvoja jedan je od imperativa današnjeg vremena i ponosni smo da naš fakultet u tome prednjači – zaključili su izlaganje Njirić i Andrić.

Ovim projektom izrađen je studijski program, dok za početak provedbe studijskog programa predstoji još značajnih koraka napraviti, uz potporu relevantnih ministarstava i institucija. S obzirom na multidisciplinarnost studija, vrlo je vjerojatno da će u samoj provedbi sudjelovati i druge sastavnice Sveučilišta u Splitu, a na FGAG-u vjeruju da će novi diplomski studij prve studente primiti već za dvije godine.

vrh stranice
vrh stranice