Ravnatelj Porezne Uprave gost Radnog ručka

23.03.2018.

21. ožujka 2018. godine, u hotelu Antunović održan je Radni ručak u organizaciji HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika na kojem je gostovao Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave Republike Hrvatske sa svojim timom.

U uvodnom pozdravu Anny Brusić, direktorica HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika istaknula je kako poduzetnici poreznu upravu doživljavaju visoko prioritetnom temom za svoje poslovanje te kako će danas biti izloženi prijedlozi poduzetničke zajednice za nastavak porezne reforme koja je donesena koncem 2016. godine. Također je podsjetila kako je tijekom četrnaest godina organiziranja Radnog ručka Udruga malih i srednjih poduzetnika u više navrata ugostila kao govornike ravnatelje i ravnateljice Porezne uprave i predlagala rješenja koja su prije desetak godina bila odbijena kao nemoguća, a danas se provode, primjerice plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi. 

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca uvodno je pozdravila sudionike te istaknula: „U svim uspješnim zemljama javna uprava, od najviše do najniže razine službenika na šalteru, svjesna je da je njezina primarna svrha biti servis i na usluzi građanima i poduzetnicima. Prema njima se odnosi partnerski i s uvažavanjem jer upravo oni financiraju rad javne uprave. Porezna uprava je jedna od tih državnih institucija koje moraju nastaviti mijenjati svoj odnos prema nama. Porezna uprava treba nam pomagati da budemo uspješniji u svome poslu jer će onda u konačnici od nas ubirati i veći porez. Situacije u kojima se poduzetnika kazni s 10 ili 30 tisuća kuna samo zato što je na računu upisano veliko slovo P umjesto malog su nedopustive. Kao i one u kojima se razreže kazna od 25 tisuća kuna zbog viška u blagajni od 85 kuna! Kazna mora biti razmjerna prekršaju, a iz svakodnevne prakse znamo da slučajeva kao što su ova dva koja sam navela nije malo. Visoke kazne za minorne prekršaje uništavaju male tvrtke i one nestaju s tržišta.“ Zaključila je kako su promjene potrebne u svim segmentima te će HUP podržati svaki napor koji se u tom pogledu učini.  Predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić iznio je nekoliko zahtjeva koje poduzetnici očekuju od Porezne uprave. Povećanje praga s 3 na 15 milijuna kn za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, ističu ja je zahtjev u skladu s EU definicijom mikropoduzetnika; smanjenje poreza na dobit za sve subjekte na stopu od 12%; vraćanje oslobađanja poreza na dobit za iznos reinvestirane dobiti;  podizanje neoporezivog dijela plaća sa 3.800 na 4.800 kn i ukidanje stope poreza na dohodak 36%, da ostane samo 24%; proširenje porezno priznatih troškova u poslovanju, sve što je vezano za poslovne aktivnosti, vozila, reprezentacija. Postavljeno je i dodatno pitanje i to ako se naš porezni sustav priprema za promjenu - nova pravila koja predlaže Europska Komisija  vezano za sustav PDV-a (ujednačeno za EU) i smanjenje opće stope PDV-a.

Ravnatelj Zdravko Zrinušić nastojao se referirati na sva mu postavljena pitanja pa je tako  rečeno da bi bez poreznih izuzetaka, međustopa i sniženih stopa, PDV mogao pasti na 20 posto, ali uz usporedno provođenje reformi, prvenstveno mirovinskog i zdravstvenog sustava. „Potrebna nam je prije svega reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava jer sustavi koji svake godine generiraju silne gubitke nemaju smisla', naglasio je Zrinušić, dodavši kako će vlasti morati zagrebati puno dublje od promjene poreza, ako žele da se stanje u državi popravi. Nada se da će dogodine stopa PDV-a biti snižena na 24 posto istaknuvši da svaki postotni bod PDV-a državnu blagajnu 'olakšava' za dvije milijarde kuna. Napomenuo je da je Hrvatska po stopi PDV-a od 25 posto pri vrhu u EU-a, a ispred nje je samo Mađarska. Govoreći o nedavnim poreznim promjenama, istaknuo je novi prijenos vlasništva rabljenih vozila što je po njemu potpuno pogođena mjera. Podsjetimo, porez na stjecanje rabljenih vozila zamijenjen je plaćanjem upravne pristojbe. Jedan od najvećih izazova hrvatskog gospodarstva vidi u iskorjenjivanju sive ekonomije. Prema iznesenim podacima, u veljači je obavljeno je 1.039 poreznih nadzora pri čemu je doneseno 149 rješenja upravnih mjera i podneseno 165 prijava za prekršajne postupke. Zaprimljeno je 398 predstavki od kojih se 181 odnosi na neizdavanje računa. Vezano uz novi slučaj utaje poreza (USKOK je objavio da je 37 osoba i 25 tvrtki pod istragom), a na pitanje hoće li se nešto mijenjati u zakonu, rekao je da ne može govoriti o detaljima. Dodao je da su se takvi slučajevi pojavili pristupanjem Hrvatske u EU, kada se tržište otvorilo. To je problem cijele EU, kazao je.

Poduzetnici su tradicionalno postavljali i pitanja gostu Radnog ručka. Prvo pitanje bilo je iz područja dvostrukog kriterija u tretmanu zdravstvenih ustanova koje se knjigovodstveno tretiraju kao trgovačka društva dok su istovremeno neprofitne ustanove. Postavljena su i pitanja vezano uz smanjenje PDV-a, poslovno uvjetovanog troška vezano uz vozila za prijevoz radnika na teren i mišljenja poslodavaca da bi isti trebali ići na trošak poslovanja. Tražilo se i da se iz izvještaja o poslovanju ukloni termin „nadnica“. Postavljeno je i pitanje vezano uz pravilnik o porezu na dobit te obračuna PDV-a na trošak toplog obroka kod sezonaca, kao i pitanje smanjenja administracije oko obračuna bruto plaće.

Izvor: Hina/HUP

vrh stranice
vrh stranice