Radionica Srđana Šimca u Splitu izazvala veliki interes

02.06.2022.

Iznimno zanimljivu radionicu pod nazivom Kako upravljati konfliktima te pobijediti u svim pregovorima i sporovima, održao je u Splitu Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH, arbitar i predsjednik Hrvatske udruge za medijaciju.

Konflikti su sastavni dio života i poslovanja. Neizbježni su. Ma koliko ih izbjegavali i smatrali neugodnima, ne možemo ih izbjeći. Što to više činimo, to oni postaju veći. Trebamo se naučiti suočiti s njima i preuzeti odgovornost za njihovo pravovremeno rješavanje i pretvaranje u konstruktivne prilike.

Opsjednuti smo uspjehom i pobjeđivanjem u odnosima i u poslovanju. Želimo pobijediti u svakom neslaganju, konfliktu, pregovorima ili u pravnom sporu. Rijetko razmišljamo da jedini uspjeh u njima zapravo nije pobjeda, već njihovo rješenje. Svaka pobjeda u poslovnom odnosu predstavlja njegov kraj. Zato umjesto da se pitamo „kako pobijediti u konfliktu?“, upitajmo se „što ćemo učiniti da konflikt nestane?“

Da bi u tome u uspjeli trebamo prvo naučiti kako pobijediti našeg najvećeg „protivnika“ – sebe. Na taj način svako suprotstavljanje možemo pretvoriti u suradnju, a suradnju u zajedničku pobjedu. 

Radionica je bila interaktivnog tipa i ležerne atmosfere, a predavač je govorio o verbalnim i neverbalnim signalima stvarnog početka ozbiljnog konflikta kad izravna komunikacija prestaje, jer primarni interes koji smo imali u tom odnosu nije iskomuniciran  drugoj strani. Pri tome nitko nije svjestan svog doprinosa u nastanku konflikta niti činjenice da ni jedna strana nije potpuno u pravu. Razgovaralo se i o vremenu pokretanja postupka medijacije, kako druga strana poticaj za medijaciju i dogovor ne bi shvatila kao znak slabosti. I kad je riječ o sporu dviju tvrtki, uvijek su sudionici-ljudi.

Trenutak za medijaciju je kada stranke i organizacije u izravnim pregovorima i razgovorima ne dolaze do prihvatljivog rješenja. Medijator, kao osoba od povjerenja obje stranke, ne odlučuje umjesto stranaka, nego im pomaže doći do rješenja slušajući njihovu stranu priče. Cilj je osvijestiti stranke da njihova suprotna stajališta mogu biti jednako vrijedna. Zajedničkim snagama, kao partneri u problemu, stranke u medijaciji postižu mir i pravdu, za razliku od parnice u kojoj stranke ne traže istinu, već isključivo žele nauditi jedna drugoj, natječući se tko je od njih u pravu. Naveo ih je da razmisle o zamjeni pravnih pristupa u rješavanju konflikata i sporova drugim, pogodnijim načinom rješenja za same stranke. Nitko ne može umjesto sudionika spora ili bez njih pronaći povoljno rješenje.

U medijaciji su najvažnije osobe i samo one aktivno sudjeluju u kreiranju vlastitog rješenja koje svima odgovara. Medijator pomaže strankama i osnažuje ih da pronađu vlastito rješenje spora s kojim će moći nastaviti živjeti u miru, jer jedino sudionici spora imaju punu ovlast odlučiti o njemu. Zato u medijaciji svi njeni sudionici pobjeđuju.

vrh stranice