RADIONICA: Obuka i certifikacija pravnika na ICT području uvođenja zaštite privatnosti i osobnih podataka u digitalne tehnologije - IAPP Certified Information Privacy Technologist CIPT

24.11.2023.

IAPP (International Association of Privacy Professionals) održava CIPT (Certified Information Privacy Technologist) certifikat koji je osmišljen kako bi pomogao IT stručnjacima ali i svima ostalima koji se bave informacijskom tehnologijom u snalaženju i upravljanju sve složenijim područjem zaštite privatnosti i osobnih podataka.

 

Priznanje CIPT certifikata daje do znanja kako je pojedinac pokazao znanje i stručnost na području zaštite podataka, posebno se usmjeravajući na IT i tehnološki aspekt zaštite podataka.

VRIJEME I MJESTO 

Datum: 24. studeni 2023 od 9.00 do 12.00h

LokacijaHUP Zagreb, Radnička cesta 37a

 PRIJAVA 

 

CIPT ispit pokriva sedam ključnih domena koje sadrže teme od osnova zaštite podataka do mogućih rizika koje donose nove tehnologije. Razumijevanje osnovnih koncepata i prakse zaštite podataka u cilju razumijevanja principa privatnosti u odnosu na IT, životni ciklus podataka, upravljanje rizicima i sl. Također se posebno obrađuju tehnologije koje čine osnovu zaštite podataka poput enkripcije, „identity & access management“, de-identifikacije i anonimizacije. Razumijevanje arhitekture i infrastrukture koja pokriva podatke i privatnost uključuje razumijevanje kako ugraditi principe zaštite podataka (privacy by design) u dizajni razvoj informacijskih sustava, mreža, infrastrukture te osigurati njihovu usklađenost s globalnim regulativama zaštite privatnosti i podataka. Razmatranje softvera i aplikacija s aspekta zaštite podataka uključuje ujedno i  potrebne kontrole i strategije kako bi se zaštitila privatnost i osobni podaci već od početaka prilikom dizajna i razvoja softvera, usluga i proizvoda. Također, razumijevanje na koji način ispravno odgovoriti i upravljati gubitkom podataka i drugim incidentima povezanim sa zaštitom osobnih podataka.

„Privacy engineering“ kao potpuno nova posebna inženjerska disciplina koja se fokusira na povezivanje principa zaštite privatnosti i osobnih podataka u tehnološke proizvode, sustave i usluge od samih početaka posebni je dio CIPT programa obuke i certifikacije. Time se osigurava da zaštita podataka nije naknadno dodana mjera već je sastavni dio razvojnog procesa.

Tijekom priprema, polaznici dobivaju materijale za učenje, vodiče, knjige i sam trening pod vodstvom certificiranih trenera. Polaganje certifikata daje polaznicima nekoliko značajnih prednosti, poput:

1.      Razvija čvrsto osnovno znanje i stručnost na području zaštite privatnosti i osobnih podataka iz perspektive primjene tehnologije na globalnom nivou

2.      Potencijalno omogućuje napredovanje u karijeri jer mnoge organizacije više vrednuju osobe sa znanjem prava koje istovremeno imaju dokazane vještine u zaštiti privatnosti i osobnih podataka na tehnološkom nivou

3.      Kroz članstvo u IAPP udruzi među preko 70.000 profesionalca na tom području stvara se dobra osnova za networking i međusobnu komunikaciju i razmjenu iskustava

Posebno za pravnike i one koji se bave usklađivanjem organizacije s pravnom regulativom na području zaštite privatnosti i osobnih podataka samo pohađanje CIPT treninga primarno zbog rastućeg preklapanja tehnologije i prava daje nekoliko značajnih prednosti, poput:

1.      Certifikacija omogućava pravnicima da prodube svoje razumijevanje tehničkih aspekata zaštite privatnosti i osobnih podataka. U modernom svijetu to postaje sve kritičnije kako se mnoga otvorena pitanja privatnosti duboko preklapaju s tehnologijom.

2.       Boljim razumijevanjem uloge tehnologije u privatnosti i zaštiti podataka, odvjetnici mogu dati nijansiraniji i informiraniji savjet svojim klijentima, što je posebno dobrodošlo kada rade s klijentima u tehnološkom sektoru ili se bave slučajevima koje su povezani sa zaštitom podataka.

3.      S CIPT certifikatom, odvjetnik se bolje pozicionira na tržištu i dokazuje svoje razumijevanje i snalaženje u višeslojnoj (multidisciplinarnoj) prirodi pitanja zaštite podataka. Može otvoriti nove prilike u rastućim područjima kao što su privatnost podataka i zakon o kibernetičkoj sigurnosti.

4.      Razumijevanje tehnoloških aspekata zaštite privatnosti i osobnih podataka pomoći će pravniku da identificira i odgovori na rizike daleko učinkovitije, izbjegavajući time moguće troškove pravnih posljedica koje mogu nastati.

5.      Sa znanjem na oba područja: pravo i tehnologija, može održavati ravnopravni odnos s IT profesionalcima u svim situacijama, poput pripreme tehnoloških ugovora, provođenja DPIA ili odgovora na povrede podataka. Kroz CIPT trening, pravnik saznaje pogled i tehnologa i stvara zajednički jezik kako bi ravnopravno sudjelovao u svim aktivnostima zaštite podataka koje su u domeni ICT.

6.      Sa stečenim znanjem tehnološkog aspekta privatnosti, pravnik može pomoći organizaciji da se proaktivno uskladi s regulativama zaštite podataka, bolje nego da samo reagira na pravni događaj kada se pojavi.

7.      Pravnici koji imaju pogled na tehnologiju mogu daleko učinkovitije pridonijeti formulaciji politika i regulativa na području privatnosti i zaštite podataka jer imaju bolju širinu pogleda i razumijevanja na sva pravna i tehnička pitanja.

8.      Uključivanje u IAPP članstvo kroz certifikacijski postupak daje priliku za profesionalni razvoj i stvaranje mreže poznanstva i kontakta s kolegama pravnicima diljem svijeta i različitih područja djelovanja.

9.      Posjedujući CIPT certifikat, pravnik dodaje kredibilitet svom profilu čime signalizira kolegama, klijetima i poslodavcima da ima provjereni nivo ekspertize u tehnološkom aspektu privatnosti i zaštite osobnih podataka.

Zbog svih tih i mnogih drugih razloga, CIPT certifikacija je vrijedni doprinos pravnim vjerodajnicama. Na liniji je modernog trenda hibridnih vještina gdje se očekuje da pravnik ima ekspertizu u više od jedne domene.


Ciljani polaznici

Korporativni pravnici, odvjetnici u odvjetničkim uredima, LegalTech praktikanti, službenici za zaštitu osobnih podataka, interni revizori i ostali ne-tehnički eksperti koji se bave zaštitom privatnosti i osobnih podataka. Praktikanti organizacijskih promjena posebno na području Industrije 4.0, ICT arhitekti, rukovoditelji razvojnih programa, stratezi razvoja usluga putem oblaka, poslovni stratezi općenito i konzultanti. Dodatno, svi koji imaju interes (ili su krenuli graditi) rješenja na osnovi umjetne inteligencije a posebno oni koji rade u područjima znanosti, inženjerstva, razvoja znanja, financija, edukacije ili IT usluga.


vrh stranice