Radionica Mobilni radnici – obračun radnog vremena i kabotaža

06.10.2015.

Radionica Mobilni radnici: obračun radnog vremena održala se i u Splitu u suradnji Hrvatske udruge poslodavaca – udruge prometa, HUP-ovog Regionalnog ureda i Uprave prometne inspekcije Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture te tvrtke Tahograf. Regionalnu radionicu je otvorio Veselin Bišćevac, pomoćnik ministra ističući važnost Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu, a sve kako bi se poslodavci i vozači educirali te manje griješili u njegovoj primjeni, osobito kod obračuna radnog vremena.
Prisutni su upoznati s promjenama koje donose nove izmjene Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu i kakav je njegov utjecaj na rad vozača; o vođenju evidencije u međunarodnom prometu; o korištenju tahografa i važnosti vođenja evidencije rada i odmora vozača odnosno što sve ulazi u radno vrijeme i kako isto evidentirati. Također na praktičnim primjerima su pojašnjene obveze prijevoznika, obavezna dokumentacija u vozilu, opis sadržaja tahografskog listića i što napraviti u slučaju kvara istog, zatim dnevno vrijeme vožnje, prekid vožnje, tjedno i dvotjedno vrijeme vožnje, redoviti i skraćeni dnevni odmor, izuzeća i sl.

U odnosu na ostale regionalne radionice, splitska je nadopunjena informacijama o kabotaži kao posebnom prijevozu u unutarnjem cestovnom prijevozu koji se privremeno obavlja u državi članici domaćinu u skladu s Uredbom EZ 1072/2009 čl.2.tč.6. Kabotaža je prijevoz putnika i/ili tereta između pojedinih mjesta na području jedne države koji obavlja strani prijevoznik. Posebno je istaknuto da se smatra da je cestovni prijevoz tereta koji obavlja strani prijevoznik u državi članici domaćinu u skladu s uredbom samo ako cestovni prijevoznik može podastrijeti jasne dokaze o dolaznom međunarodnom prijevozu i o svakoj naknadno obavljenoj kabotaži. Prisutni su upoznati i s državama u kojima je dopušteno obavljanje kabotaže u prijevozu tereta te osam država koje su produljile prijelazno razdoblje za kabotažu u cestovnom prijevozu tereta do kraja lipnja 2017.godine.

Navedene teme prezentirali su predstavnici Uprave prometne inspekcije Ivan Kesić, nacelnik Sektora inspekcije cestovnog prometa i Saša Šolman, voditelj Sluzbe inspekcije cestovnog prometa te Zoran Kalauz, izvršni direktor tvrtke Tahograf.
vrh stranice
vrh stranice