Proljetna prognoza 2014.: šire se temelji rasta

05.05.2014.

Potpredsjednik Siim Kallas predstavio je danas proljetnu gospodarsku prognozu Europske komisije. U prognozi se najavljuje nastavak gospodarskog oporavka u Europskoj uniji nakon njezina izlaska iz recesije prije godinu dana. Očekuje se da će tijekom 2014. rast realnog BDP-a dosegnuti 1,6 posto u EU-u i 1,2 posto u području eura te da će se 2015. još povećati na 2,0 posto, odnosno 1,7 posto. Prognozom su obuhvaćene 2013., 2014. i 2015., a temelji se na pretpostavci da će države članice i EU provesti dogovorene mjere politike, čime će se potrebno prilagođavanje nastaviti.
Potpredsjednik Komisije Siim Kallas izjavio je: "Oporavak je sada očigledan. Došlo je do smanjenja deficita, oživljavanja ulaganja i, što je iznimno važno, stanje u vezi sa zapošljavanjem počelo se poboljšavati. Stalni napori država članica i EU-a u provedbi reformi počeli su davati rezultate. Ove stalne strukturne promjene podsjećaju me na velike prilagodbe koje su u devedesetima i tijekom sljedećih godina provela gospodarstva središnje i istočne Europe, što je bilo povezano s njihovim pristupanjem EU-u prije točno deset godina. Njihovo iskustvo pokazuje koliko je važno već na samom početku prihvatiti strukturne reforme i ustrajati u njima, bez obzira na izazove pri njihovoj provedbi. U tom duhu ne smijemo umanjiti napore u stvaranju još većeg broja radnih mjesta za Europljane i u jačanju potencijala rasta."
Prognoza služi kao pozadina gospodarskom nadzoru. Komisija će na temelju nje ocijeniti obveze država članica u okviru Pakta o stabilnosti i rastu. Komisija će zaključke kontinuirane analize predstaviti 2. lipnja prilikom predstavljanja preporuka za pojedine zemlje u okviru europskog semestra.

Dodatne informacije: IP/14/513
vrh stranice
vrh stranice