Projekt skillME – vještine u metalnoj industriji i elektro industriji - Jačanje kompetencija u Europi

15.06.2016.

U Bratislavi je 18. svibnja 2016. održan četvrti po redu sastanak projektnih partnera u sklopu projekta skillME – jačanje kompetencija u elektro i metalnoj industriji. To je zajednički projekt pružatelja usluga stručnog obrazovanja i osposobljavanja, nacionalnih regulatornih partnera i predstavnika poslodavaca metalne i elektroindustrije država članica EU-Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Latvije. Glavni cilj projekta je identificirati specifične endemske vještine metalne i elektro industrije i razviti kurikulum s kojim bi se popunile praznine kako bi se osigurao održivi razvoj europskog metalnog i elektro tržišta.
U metalnoj i elektro industriji i dalje nažalost, usprkos visokoj stopi nezaposlenosti, nalazimo na velik broj slobodnih radnih mjesta jer postoji značajan nesrazmjer između stečenih vještina u obrazovnom sustavu i potreba na tržištu rada, a poslodavcima je sve teže pronaći kvalitetne radnike s traženim kompetencijama. Radnici se s druge strane suočavaju sa izazovnim tržištem koje se stalno mijenja i koje zahtijeva cjeloživotno obrazovanje te nadograđivanje postojećih vještina koje će biti u skladu s novim tehnologijama. Jedan od ciljeva skillME projekta je ujednačiti ove nesrazmjernosti te pružiti odgovor na potrebe tržišta rada te tako pomoći radnicima i poslodavcima u elektro i metalnoj industriji.

Trajanje projekta predviđeno je do rujna 2017. godine, a do tada mu je cilj identificirati najraširenije nedostatke u vještinama u elektro i metalnoj industriji, posebno u advanced manufactoring segmentu, te kreirati četiri kurikuluma kojima će se smanjiti ti nedostatci te ih integrirati u sustav strukovnog obrazovanja u državama koje sudjeluju u projektu. Definirana su 4 područja za unapređenje kurikuluma: tehnička dokumentacija, CAD/CAM, poznavanje materijala te automatizacija.

Projekt je su-financiran od strane Europske Komisije i dio je Erasmus+ programa.
vrh stranice
vrh stranice