Projekt od društvenog značaja HUP-a u 2022. i 2023. godini: Obnova Klinike za plućne bolesti KBC Split

03.06.2022.

Hrvatska udruga poslodavca je osnovala Odbor za projekte od društvenog značaja sa svrhom afirmacije suradnje i solidarnosti članova HUP-a kroz realizaciju projekata za opće dobro. Zadaća Odbora je da se jedan puta u kalendarskoj godini organizira i provede projekt humanitarnog i dobrotvornog karaktera kojim se prikupljaju te raspodjeljuju materijalna i financijska sredstva potrebitim osobama ili organizacijama koje im pomažu, sa svrhom poboljšanja kvalitete njihovih života. Ove godine Odbor je odlučio podržati projekt „Obnova Klinike za plućne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split“

Klinički bolnički centar Split je najveća zdravstvena ustanova na priobalnom području (od Trsta do Atene) i za Republiku Hrvatsku je od posebnog, strateškog značenja. U Klinici za plućne bolesti liječe svi bolesnici s težim bolestima pluća i dišnog sustava. Klinika ima 60 postelja, od toga 7 za intenzivno liječenje i 12 za onkološke bolesnike. Godišnje se hospitalizira oko 1500 bolesnika (od vremena pandemije 20% više nego ranije), a ambulantno se na dan pregleda 90 bolesnika. Na žalost, uvjeti rada u Klinici značajno zaostaju za suvremenim standardima, a zbog dugogodišnjeg zanemarivanja i zastarjelosti, Klinika teško može obavljati svoje zadaće.

Iako zbrinjava životno ugrožene bolesnike kojima je potrebno nadomjestiti funkcije oštećenih organa u okviru intenzivnog liječenja, jedinica intenzivne njege nema zadovoljavajuće prostorne uvjete ni medicinsko-tehničku opremu. Dnevna bolnica Klinike funkcionira u neadekvatnim prostorima, a ispod svakog standarda su i uvjeti pod kojim se liječe najteži bolesnici, uključivo i pacijenti s karcinom pluća. Zbog nedostatnih sredstava, u desetljećima staru zgradu ulagalo se minimalno , pa Klinika za plućne bolesti zaostaje ne samo za drugim klinikama, nego i klinikama KBC-a Split.

 

Stoga je, nadamo se razumljiva naša odluka da pružimo ruku pomoći KBC-u Split i želju da zajedničkim snagama obnovimo Kliniku za plućne bolesti.

Svjestan sam da ćemo u nadolazećem razdoblju upravo mi, poduzetnici podnijeti najveći dio tereta ove krizne situacije u gospodarstvu i državi u cjelini. Ipak, želio bih vas zamoliti za pomoć zdravstvenom sustavu Splitsko-dalmatinske županije koji je kao i gospodarski, nedostatan i krhak, a u službi je svakog života, posebno ovog trenutka.

  • Na poveznici pogledajte VIDEO snimljen u Klinici za plućne bolesti KBC-a Split. 

 

Sigurni smo da i sami prepoznajete važnost ove inicijative. Stoga vas molim da, prema vlastitim mogućnostima, uplatite donaciju Kliničkom bolničkom centru Split koji će dobivena sredstva upotrijebiti za hitno potrebnu opremu i na taj način pomognemo i pridružimo se naporima djelatnika Klinike za plućne bolesti provedbi skrbi za oboljele.

Poslodavci i naša zajednička udruga uvijek su bili progresivni dio našeg društva, okrenut budućnosti. Zato često prije drugih prepoznajemo važnost određenih ulaganja, promjena i pokretanja novih inicijativa.

U cilju uspješnog završetka projekta obraćamo Vam se sa zamolbom za donaciju.

Zahvaljujemo na Vašem doprinosu ovoj vrijednoj inicijativi.

 

S poštovanjem, dr. sc. Ivan Mišetić predsjednik Vijeća članova HUP-a

 

Podatci o računu za Uplatu donacija:

IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Model i poziv na broj:

HR65 7595-035-26418-50705

Opis plaćanja: Donacija članice HUP-a 

vrh stranice
vrh stranice