Projekt DEVOTE: Rad na daljinu – novi okvir za bolju produktivnost i balans između rada i privatnog života

15.06.2021.

Danas održani okrugli stol u Varaždinu na temu budućnosti rada na daljinu prvi je u nizu događaja na kojima će poslodavci i predstavnici sindikata svojim iskustvima doprinijeti izmjenama zakonskih odredbi o radu na daljinu. 

Ovo je prvi od pet događaja u sklopu projekta DEVOTE-Developing of teleworking future (Budućnost rada na daljinu) kojeg provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji sa Sindikatom naftnog gospodarstva (SING) i norveškom udrugom poslodavaca (The Confederation of Norwegian Enterprise – NHO). Nakon Varaždina, okrugli stolovi održat će se u Splitu, Rijeci i Osijeku, a završna konferencija u Zagrebu.

Cilj je na temelju ovakvog socijalnog dijaloga pripremiti smjernice za izmjenu zakonodavnog okvira koje će u konačnom obliku biti predstavljene na završnoj konferenciji u prvoj polovici 2022. i dostavljeni zakonodavcu.

Tema rada na daljinu nije nova, no pandemija je značajno ubrzala procese i nametnula potrebu da se rad na daljinu regulira kako bi se uskladili interesi poslodavaca i radnika te iskoristile mogućnosti novih tehnologija s ciljem poboljšanja produktivnosti i balansa između rada i privatnog života radnika.

Istraživanja globalnih trendova na tržištu rada pokazuju kako će uskoro više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta raditi izvan ureda. Prema posljednjim podacima Eurostata tijekom 2020. u Hrvatskoj je uobičajeno na daljinu radilo tek 3,1% zaposlenih dok je na razini EU taj udio iznosio 12,3%.  Ipak, uz napredak tehnologije pandemija Covid-19 ubrzala je ovaj proces pa je tako prema istraživanju Eurofounda, gotovo 30% anketiranih osoba u Hrvatskoj zbog koronakrize prešlo na rad na daljinu tijekom proljeća 2020. Međutim, hrvatsko zakonodavstvo institut rada na daljinu i dalje ne poznaje u punom smislu tih riječi.

Uz uvodna obraćanja organizatora, Sanje Ostroški, direktorice HUP – regionalnog ureda Varaždin, Ive Tomić, glavne ekonomistice HUP-a i voditeljice projekta DEVOTE te Anice Ferić, pravne savjetnice u SING-u i koordinatorice projekta DEVOTE, održana su kratka izlaganja na temu rada na daljinu.

Henrik Munthe, odvjetnik iz norveške udruge poslodavaca NHO s primjerom dobre prakse koji je, između ostaloga, adresirao teme od interesa i za poslodavce i radnike. Isto tako, naveo je smjer u kojem će se ići prema norveškim poslodavcima vezano uz izmjene regulacija rada na daljinu, a koji uključuju obvezu savjetovanja s radnicima i osiguravanje pisane informacije o reguliranju rada na daljinu te mogućnosti inspekcije rada da kontroliraju i taj oblik rada.

Daliborka Štulić, koordinatorica tima za Nagrađivanje i operativno poslovanje ljudskih resursa, INA - Industrija nafte d.d., navela je kako je INA pandemiju i rad na daljinu dočekala spremna jer od 2016. godine provodi programe fleksibilnog rada. Rezultat provođenja takvih programa jest da je 94% radnika izrazilo zadovoljstvo mogućnostima fleksibilnog oblika rada, za 16% smanjena su kratkotrajna bolovanja, a za 32% je smanjena potreba za prekovremenim radom u odnosu na prethodnu godinu. 

Također, svoja su izlaganja imale i Iva Nappholz, pravna savjetnica u HUP-u i članica projektnog tima projekta DEVOTE te Josipa Klišanin, načelnica Sektora za radne odnose u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) ispred Uprave za rad i zaštitu na radu. Obje su naglasile potrebu da se zakonodavni okvir prilagodi potrebama suvremenog doba te da se iskoriste dostupne tehnologije ne samo za povećanje produktivnosti, nego i za poboljšanje zadovoljstva radnika kroz fleksibilne oblike rada.

Nakon uvodnih izlaganja, u glavnom dijelu događaja, otvorena je diskusija koju je moderirala Iva Tomić, a u kojoj su prisutni predstavnici poslovnog sektora i sindikata iznijeli iskustva s radom na daljinu u svojim poduzećima, kao i viđenja zakonodavnog rješenja navedene problematike. Kako je u svojoj prezentaciji iznijela predstavnica MROPSP-a, gđa. Klišanin „Budućnost rada na daljinu je sada!“.

Idući okrugli stol održat će se u Splitu početkom rujna i nastavit će se dijalog na temu rada na daljinu s ciljem izrade što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

 

vrh stranice
vrh stranice