Prijedlog nove EU direktive može utjecati na budućnost 61 domaće tvrtke

03.02.2014.

U Europskoj uniji razmatra se izmjena Direktive za smanjenje plastičnog otpada čijim bi se usvajanjem doveo u pitanje opstanak 61 tvrtke za proizvodnju plastične ambalaže u Hrvatskoj, odnosno, oko 1200 radnih mjesta. Hrvatski Klaster za konkurentnost te industrije usprotivio se prijedlogu Izmjena, a podršku su mu pružili Ministarstvo gospodarstva, HGK, DPG i HUP koji je u dijalogu sa sindikatom EKN postigao suglasnost u davanju podrške

U Europskoj uniji razmatra se Prijedlog za izmjene Direktive 94/62/EZ čiji je glavni cilj smanjenje plastičnog otpada kroz ograničenja uporabe ili zabranu laganih plastičnih vrećica debljine do 50 mikrona. Način na koji bi se direktiva provodila jest da svaka zemlja članica izabere jednu od tri moguće mjere: postavljanje nacionalnih ciljeva ograničavanja, uvođenje dodatnog oporezivanja ili zabranu.
U Hrvatskoj se Izmjenama direktive i predloženim mjerama usprotivio Klaster konkurentnosti industrije, kemije, plastike i gume te su se i službeno očitovali Ministarstvu zaštite okoliša budući da isto ne donosi napretke u području zaštite okoliša niti zbrinjavanja otpada. Podršku Klasteru u protivljenju Izmjenama direktive dali su Ministarstvo gospodarstva, Udruženje za plastiku i gumu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Društvo za plastiku i gumu, a HUP je sa sindikatom EKN-a pri SSSH, sindikalnim socijalnim partnerom, također postigao suglasnost o podršci ovoj inicijativi.
Klaster smatra da se kroz direktivu ne rješava pitanje zbrinjavanja plastičnog otpada tim više što udjel plastičnih vrećica, prema svjetskim istraživanjima, u ukupnom otpadu iznosi tek 0,5%.

„Socijalni partneri podržavaju sve napore koji idu u smjeru zaštite okoliša. U ovom konkretnom slučaju učinci na okoliš Prijedloga izmjena Direktive 94/62/EZ su vrlo upitni. Struka dokazuje da problem za okoliš nisu plastične vrećice nego njihovo odlaganje, zbrinjavanje, i nedovoljno recikliranje. Sam Prijedlog je pun nedostataka, neprovjerenih argumenata. Na sastanku radne grupe Sektorskog vijeća za socijalni dijalog europske kemijske industrije na temu Health & Safety and Responsible Care, održanog 06. prosinca 2013. u Bruxelles s problemom plastičnih vrećica i karakteristikama pozicije RH proizvođača sam informirala i g. Sylvain Lefebvre-a, zamjenika glavnog tajnika EU sindikata IndustriAll koji je iskazao spremnost podržati stavove i argumente RH proizvođača s ciljem očuvanja radnih mjesta u RH.“ – izjavila je tim povodom Ana Falak, direktorica granskih udruga HUP-a.

Da je riječ o prijedlogu direktive koje ne prihvaćaju niti razvijenije zemlje govori najnovija informacija da se njemačko udruženje proizvođača plastične ambalaže oštro protivi takvom prijedlogu iako problem zbrinjavanja plastičnih vrećica u Njemačkoj ne postoji obzirom na vrlo razvijeni sustav odvojenog prikupljanja, recikliranja i energijske oporabe. Naime, plastični materijali se iznova mogu reciklirati bez dodatnih troškova ili iscrpljivanja prirodnih izvora ponovno vratiti u proizvodni proces, a odličan su, među ostalim, energijski resurs.
vrh stranice