Predstavnici HUP-UPPBLJUZS s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak

09.10.2020.

Predsjednica HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Jadranka Primorac, član Izvršnog odbora Ognjen Bagatin i direktorica granskih udruga Marijana Filipić sastali su se s Natašom Tramišak, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU.

Sastanak je sazvan na inicijativu HUP-UPPBLJUZS, a obzirom na novo programsko razdoblje 2021. -2027. te Fond za oporavak i otpornost kroz koji je za Republiku Hrvatsku predviđeno 22 milijarde  te je važno da se plan programiranja uvrsti i privatno zdravstvo.

Privatno zdravstvo, navela je Primorac, veliki je potencijal za Republiku Hrvatsku. U  2019. rast je bio 20% i generirano je više od 2,2 milijarde kuna. Turist koji dolazi zbog zdravstvene usluge ostaje duže i koristi više sadržaja  tako da se radi o multiplikativnom faktoru. I javno i privatno zdravstvo je hrvatsko zdravstvo i svi zajedno trebamo raditi na sinergiji i jačanju ponude i kvalitete. Podsjetila je da su članovi Udruge početkom pandemije sve svoje kapacitete ponudili na raspolaganje javnom zdravstvu jer je stav da država treba iskoristi sve privatne resurse koji već postoje, a ulagati tamo gdje je stvarno potrebno.

Ministrica Tramišak naglasila je kako se posljednjih nekoliko godina s posebnom pažnjom pristupa zdravstvenom turizmu jer je to prilika za jedan novi oblik turizma, cjelogodišnji koji se može pružati i na kontinentu i u svim dijelovima zemlje. Radi se o turizmu koji je temeljen na znanju.  Navela je kako podržava inicijativu Udruge te da je kroz novo programsko razdoblje potrebno postići balans između javnog i privatnog u svim gospodarskim granam tako i u zdravstvu. 

vrh stranice
vrh stranice