Predsjednik HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi gostovao u emisiji Treća dob

10.10.2017.

Predsjednik HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi Pavo Ćorluka gostovao je 2. listopada 2017. u emisiji HRT Treća dob. Uz predsjednika Udruge u emisiji je sudjelovala i Marijana Bađun s Instituta za javne financije koja je radila istraživanje na temu Financiranja domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj.
U istraživanje, naglasila je Bađun, bila su uključena 144 doma, a od toga 48 u vlasništvu RH tj. decentralizirani i 96 domova privatnih osnivača. Naglasila je kako se kapacitet državnih domova povećao u periodu od 10 godina za samo 426 mjesta dok u privatnim za 2552 mjesta. U emisiji je navedeno kako su velike liste čekanja za domove kojima je država osnivač zbog cijene smještaja, na što je predsjednik Udruge g. Ćorluka odgovorio kako se privatni domovi ne sufinanciraju te da je nužno uvesti vaučere čime će se konačno sufinancirati korisnik, a ne objekt (danas svi porezni obveznici sufinanciraju smještaj u domove). Ne možemo reći da su privatni domovi skupi, istaknuo je, jer se ne zna stvarna cijena smještaja u državnim tj. županijskim domovima. Ćorluka je pozvao resorno Ministarstvo da objavi stvarne cijene u domovima. Naglasio je kako se uvođenjem vaučera postiže pravednost, a kategorizacijom domova i kvalitetom svi kapaciteti će biti u funkciji korisnika.

Završno je Marijana Bađun navela kako je Ministarstvo upoznato sa svim slabostima sustava, te da se već dugo čeka donošenje Pravilnika o jedinstvenoj metodologiji za utvrđivanje cijene usluga, a također smatra važnim razraditi kriterije za smještaj korisnika u dom.

Emisiju možete pogledati a HRT emisije na zahtjev „Treća dob“ od 2. 10. 2017.
vrh stranice
vrh stranice