Predsjednik Barroso u Kanadi

26.09.2014.

Predsjednik Barroso danas boravi u Ottawi, gdje će sudjelovati u sastanku na vrhu između Kanade i EU-a. Zajednička konferencija za medije počet će u 18.00 po bruxelleskom vremenu. Najvažniji dijelovi predsjednikova govora i deklaracija sa sastanka na vrhu bit će objavljeni poslije.

Sastanak na vrhu prilika je za proslavu završetka pregovora o dvama važnim sporazumima između EU-a i Kanade: Sporazuma o strateškom partnerstvu između EU-a i Kanade te Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA). Čelnici će razgovarati i o globalnim pitanjima, uključujući Ukrajinu, Siriju i Irak.
Govoreći o sastanku predsjednik Barroso je izjavio: "Kanada je jedan od najstarijih i najbližih partnera Europske unije. Sada kada su naši pregovarački timovi dovršili rad na Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu te Sporazumu o strateškom partnerstvu, možemo zaista govoriti o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu." Vidi i IP/14/1045 te MEMO/14/540.

Nakon sastanka na vrhu predsjednik Barroso otputovat će u Toronto s premijerom Harperom te ondje prisustvovati poslovnom događanju na kojem će biti približno 700 poslovnih čelnika iz europskih poduzeća koja posluju u Kanadi i iz kanadskih poduzeća. Prisutni će biti i predstavnici lokalne političke scene i akademske zajednice.
Dodatne informacije: IP/14/1045
vrh stranice
vrh stranice