Predsjednik Barroso telefonski razgovarao s predsjednikom Porošenkom o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i sastanku u Minsku

20.08.2014.

Predsjednik Barroso izrazio je zabrinutost zbog sigurnosne situacije te je osudio napad na konvoj interno raseljenih osoba.
Predsjednik Europske komisije zatražio je istragu tog slučaja i podsjetio na potrebu zaštite civila. Naglasio je kako je nužno zaustaviti sukobe na granici te pritjecanje oružja i naoružanih osoba iz Rusije u Ukrajinu.
Nakon poziva predsjednika Putina i predsjednika Porošenka da prisustvuje sastanku na vrhu između carinske unije i Ukrajine u Minsku, predsjednik Barroso obavijestio je predsjednika Porošenka o tome da je odlučio zamoliti Visoku predstavnicu / potpredsjednicu Catherine Ashton, potpredsjednika zaduženog za energetiku Günthera Oettingera i povjerenika za trgovinu Karela de Guchta da na sastanku predstavljaju Europsku uniju.
Predsjednik Barroso u svoje je ime i u ime predsjednika Europskog vijeća pozvao predsjednika Porošenka da u dogledno vrijeme posjeti Bruxelles.

Dodatne informacije: STATEMENT/14/254
vrh stranice
vrh stranice