Potpredsjednik Kallas: europsko more – ucrtavanje puteva za gospodarski rast

17.02.2014.

Prijevoz ima ključnu ulogu u gospodarskom oporavku Europe – on je temelj izvoza i konkurentnosti, potiče gospodarski rast te pridonosi otvaranju radnih mjesta. To osobito vrijedi za brodski prijevoz jer se više od sedamdeset posto uvoza i izvoza u Europskoj uniji obavlja morskim putem.
"Potreban nam je vrhunski brodarski sektor koji će biti konkurentan na međunarodnoj razini, nuditi sigurnosnu zaštitu svjetske klase te visoke društvene i ekološke standarde. Mora biti na odgovarajući način povezan s drugim oblicima prijevoza, kao što su cestovni i željeznički prijevoz, u okviru istinski europske mreže", izjavio je potpredsjednik Siim Kallas, zadužen za promet, na konferenciji "Europsko more" u Solunu kojoj je domaćin grčko predsjedništvo EU-a.
"Sada imamo priliku postići konkretne rezultate: izgraditi mrežu koja će oblikovati europski prijevozni sustav za idućih deset do dvadeset godina. Revidirana politika transeuropske prometne mreže, a osobito njezina koncepcija integriranih prometnih koridora, bit će budućnost europskog prijevoza", izjavio je Kallas.
"Svaki prijevozni sektor morat će se pripremiti za budućnost", dodao je potpredsjednik.
"Iako svaki prijevozni sektor ima specifične probleme s kojima se mora uhvatiti u koštac, vjerujem da ćemo, ako se usredotočimo na kvalitetu, inovaciju i održivost, na kraju svi izaći kao pobjednici", izjavio je Kallas.
Potpredsjednikov govor dostupan je putem servisa RAPID.

Dodatne informacije: SPEECH/14/133
vrh stranice
vrh stranice