Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost drvne i papirne industrije

11.12.2023.

HUP–Udruga drvne i papirne industrije, kao jedini reprezentativni predstavnik poslodavaca u sektoru, i sedam sindikata, koji predstavljaju zaposlenike industrije, potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost drvne i papirne industrije, kojim se jamči zajednički nastup u cilju zaštite industrije i poboljšanja uvjeta rada, očuvanja radnih mjesta i podizanja konkurentnosti cijelog sektora.

Drvna i papirna industrija treći je sektor realnog gospodarstva, koji je postigao sporazum o Kolektivom ugovoru na domaćem tržištu, a zajednička poruka poslodavaca i sindikata je da nema konkurentne tvrtke bez zadovoljnog radnika ni zadovoljnog radnika bez konkurentne tvrtke.

Drvna i papirna industrija, kao izvoznik s vanjsko trgovinskim suficitom, pod jakim je pritiskom krize građevinskog sektora u Njemačkoj, Italiji i  Austriji zbog čega se suočava s intenzivnim padom narudžbi.

Stoga su poslodavci i sindikati upozorili na nužnost donošenja mjera, koje bi pomogle industriji prebroditi tu krizu.

„Današnjim potpisivanjem Kolektivnog Ugovora, te Ugovorom o Socijalnom vijeću koje smo potpisali u travnju ove godine, uspostavljena je nova paradigma odnosa poslodavaca i sindikata u drvnoj i papirnoj industriji. Naša uspješna budućnost u bitnome ovisi o našoj suradnji i dijalogu. Na našim glavnim izvoznim tržištima nastupila je recesija, što je već dovelo do dramatičnih poremećaja u tvrtkama, a najgore čini se tek slijedi tijekom 2024. godine. Rješenje je u tripartitnom dijalogu Vlade, poslodavaca i sindikata, koje bi vodilo u aktivaciju mjera očuvanja radnih mjesta, pomoć u osiguravanju likvidnosti te osiguranju drvne mase kao ključnog resursa sektora“, istaknuo je Ivić Pašalić, predsjednik HUP – Udruge drvne i papirne industrije.

„Nisu dobra vremena, ulazimo u novu recesiju poput one iz 2008. godine, koja je već zahvatila Njemačku i njihove građevinske tvrtke, što direktno utječe na domaću drvnu i papirnu industriju. Naše tvrtke imaju kapacitete i kvalitetne proizvode, ali je ključno pitanje hoće li biti kupaca i narudžbi. Zato je ključno sačuvati industriju u Hrvatskoj. Ukoliko bude potrebno sindikati će zajedno s poslodavcima od Vlade tražiti rješenja“, poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.  

Kolektivnim ugovorom određeno je da zakonski određena minimalna plaća bude osnovica za izračun svih plaća u sektoru na način da se plaća uvećava za koeficijente ovisno o složenosti poslova, pri čemu poslodavac mora zadržati odnose između pojedinih grupa složenosti, kako je navedeno u tarifnom dijelu Kolektivnog ugovora. Osnovna plaća radnog mjesta uvećava se najmanje za 20 posto za rad noću, 30 posto za prekovremeni rad te 50 posto za rad nedjeljom.

„Kolektivni ugovor nije samo interes radnika i sindikata već zajednička vrijednost jer će se uvjeti definirani Kolektivnim ugovorom primjenjivati u cijeloj industriji. U KU-u su definirani minimalni uvjeti, a svi zaposlenici tvrtki koje bolje uvjete će ih i zadržati. U ovom je trenutku kada nas pogađa recesija ključno spasiti industriju i sva radna mjesta“, poručio je Berislav Bossak, predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske.

Potpisnici Kolektivnog ugovora su u ime poslodavaca Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije, Berislav Bossak, predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske, Ilija Budimir, predsjednik Sindikata Spačva Vinkovci, Emanek Demeter, predsjednik Sindikata sigurnost Koprivnica – HUS, Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, Dean Košić, predsjednik Novog sindikata TVIN Virovitica, Zlatko Safkin, predsjednik Sindikata zaposlenika "Stvarnost 1990", Dragutin Šmerda, predsjednik Slavonsko baranjskog sindikata.

Hrvatska drvna i papirna industrija jedini je sektor u Hrvatskoj s vanjsko trgovinskim suficitom od čak 330 milijuna eura u 2022. godine. U industriji radi više od 1300 tvrtki s više od 18.000 zaposlenih. Ukupni prihod u četiri godine gotovo se udvostručio na 2,1 milijardu eura godišnje uz 980 milijuna eura prihoda iz izvoza.

Recesija u Njemačkoj i Austriji u inače zdravom hrvatskom sektoru prouzročila je pad izvoza drvne industrije od 26,9% od lipnja do kolovoza ove godine, a u nedavnoj anketi članica

HUP- Udruge drvne i papirne industrije, čak dvije trećine tvrtki očekuje pad prometa do 40% u 2023. godini te preko 60% njih sukladno ponašanju inozemnih partnera očekuje pad prometa i u prvoj polovici 2024. godini.

 

vrh stranice