Posjet francuske poslodavačke udruge MEDEF HUP-u

12.10.2021.

Danas je u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca održan već tradicionalni sastanak s predstavnicima i članovima francuske poslodavačke organizacije MEDEF.

Predsjednik HUP-a g. Mihael Furjan je u svom pozdravnom govoru istaknuo važnost francuskog tržišta za hrvatske gospodarstvenike, dok je predsjedavajući MEDEF-ove delegacije François Corbin, posebni predstavnik francuskog ministra za Europu i vanjske poslove, istaknuo hrvatsku kupovinu francuskih zrakoplova Rafale kao uvod u jačanje bilateralne gospodarske suradnje. Oba su se govornika složila kako bilateralna gospodarska suradnja može i treba još rasti.

U okviru uvodne prezentacije, glavna ekonomistica HUP-a, dr.sc. Iva Tomić, francuskim je gostim detaljno predstavila trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, stanje na tržištu rada, kao i pripreme za ulazak u Europodručje te schengenski prostor, kao i posljedice istih za hrvatsko gospodarstvo. Također, istaknute su glavne komparativne prednosti ulaganja u Hrvatsku, kao i najpropulzivniji sektori hrvatskog gospodarstva i Hrvatske udruge poslodavaca.

Francusku je stranu zanimala iskorištenost europskih fondova, posebice detalji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ulazak Hrvatske u OECD, a poseban je naglasak stavljen na nedostatak kvalificirane radne snage, što je pitanje koje zabrinjava obje strane.

Na kraju, hrvatske i francuske tvrtke imale su prigodu za izravne B2B sastanke, tijekom kojih su uspostavljeni kontakti i razmijenjene informacije glede buduće međusobne suradnje.

vrh stranice
vrh stranice