Poruka iz Splita: Suradnja i umrežavanje svih dionika - ključ uspjeha

26.10.2018.

25. listopada  2018., u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda u Splitu, održan je još jedan okrugli stol sa temom socijalnog dijaloga u Splitsko-dalmatinskoj županiji  u sklopu provedbe projekta „SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost“

Direktorica HUP-ovog regionalnog ureda Split, Vesna Ivić-Šimetin ukratko je izložila  izmjene i nadopune dokumenta Analiza socijalnog dijaloga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stvari se mijenjaju sporo, u nekim područjima došlo je do poboljšanja, a na području socijalnog dijaloga u industriji, stanje je još lošije. Pojam socijalnog dijaloga bio je uvijek vezan isključivo za socijalne partnere, HUP, sindikate i predstavnike Vlade na nacionalnom te županija na lokalnom nivou. Tako su u prvom dokumentu, u istraživanje bili uključeni samo lokalni socijalni partneri, poslodavci, sindikati i županija. U projektu SPARTAK uključeni su svi dionici koji na izravan ili neizravan način sudjeluju u socijalnom dijalogu,  predstavnici ustanova i udruga civilnog sektora i predstavnici institucija iz javnog sektora koji su uz predstavnike HUP-a dali neprocjenjiv doprinos analizi.  Na okruglom stolu se raspravljalo o zajedničkim problemima poput negativnih iskustava sa ugovornim tijelima odgovornim za EU projekte, socijalnom poduzetništvu koje se još uvijek u društvu ne percepira kao poduzetništvo, problemima s kojim se susreću humanitarne udruge kada je riječ o donacijama i humanitarnoj pomoći, i slično. U raspravi su aktivno sudjelovali Đordana Barbarić, Udruga Most, Mirjana Kučer, Udruga Domine, Sandra Čanić, Split d.d., Lidija Vukadin Vranješ iz Makarske razvojne agencije, Petar Letica iz Grada Splite te drugi.  Mirjana Kučer iz Udruge Domine je kazala da pravog razumijevanja za rad udruga nema te da se udruge svakako moraju uključiti u važna pitanja poput tržišta rada i legislativu.  Đordana Barbarić kazala je da je Udruzi Most trebalo 11 godina da dokaže da beskućnici postoje, da treba jako puno vremena i upornosti za postizanje cilja. Ali dogodio se dijalog, dogodile su se pozitivne i zakonodavne promjene. Pomoglo je i umrežavanje na nacionalnoj razini. Letica je govorio o Socijalnom vijeću koje postoji na razini Grada Splita. Zajednički zaključak je da su važni ljudi, da je potrebno jako puno kontakata, umrežavanje i suradnja. Kad su u pitanju pitanja od općeg interesa, treba udružiti snage i zajednički lobirati za promjene. Martin Urlić iz CEDRE je ukratko prezentirao Socijalno vijeće koje će se baviti konkretnim pitanjima, interesima i potrebama javnog, civilnog i privatnog sektora. Cilj vijeća je unaprijediti kvalitetu socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na lokalnoj i sektorskoj razini. Tako će za članove Vijeća, osim zajedničkih sastanaka, biti organizirane i edukacije, poput seminara o kolektivnom pregovaranju. Socijalno vijeće omogućit će lakše povezivanje i artikuliranje interesa te djelovanje na savjetodavnoj razini.

Projekt SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost usmjeren je ka rješavanju ključnih razvojnih problema Splitsko-dalmatinske županije vezanih za pitanje rada, zapošljavanja, konkurentnosti i održivog gospodarskog razvoja te je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je JU Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko- dalmatinske županije, a projektni partneri su Hrvatska udruga poslodavaca i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

vrh stranice