Poduzetnička klima u Istri i Kvarneru Uvjeti, prepreke i prilike za uspješno poslovanje

15.05.2015.

Hrvatska udruga poslodavaca organizira regionalne skupove poduzetnika i svojih članova u 4 HUP-ova regionalna centra, kako bi se uspostavila jača međusobna suradnja i vidjelo s kojim se problemima susreću poduzetnici „na lokalnoj razini“, te kakva je poduzetnička klima i specifičnosti pojedine regije.
Na skupu se raspravljalo o položaju gospodarstvenika u lokalnoj zajednici te preporukama za stvaranje boljeg i poticajnijeg poslovnog okruženja kao preduvjeta za izlazak iz krize, te je pritom Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, istaknula: „Realni sektor podnio je najteži teret krize pa poslodavci u ovom sektoru imaju pravo očekivati manje namete i bolju poduzetničku klimu. Želimo stvarne reforme, kako bi se rasteretilo gospodarstvo, jer samo tako možemo povećati BSDP!“

„Članovi HUP-a, koji predstavljaju više od 60-70 % prihoda privatnog sektora, samo na proučavanje zakona i propisa troše 30-40 % vremena. U zadnje 3 godine izmijenjeno je 700 zakona, vrlo je malo ljudi koje žele u poduzetništvo, a najbolji odlaze u inozemstvo“, kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, govoreći o ulozi i radu HUP-a.
O uvjetima poslovanja i ulagačkoj klimi u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji svoj su osvrt dali župani Istarske i Primorsko-goranske županije.

Istarski župan Valter Flego kazao je da kriza u objema županijama nije izlika za nerad. „Kriza je donijela svijest o tome da je dugogodišnji model ekonomskog razvoja na kojem se Hrvatska razvijala, iscrpljen i potreban je novi model gospodarskog razvoja. U Istri radimo konkretne korake, izravno komuniciramo s realnim sektorom i pitamo za prijedloge kako možemo pomoći.“

"Naši glavni alati su prostorni plan i izdavanje dozvola za pokretanje investicije. Porezno rasterećenje nije pod jurisdikcijom Županije, većinom je pod državom, a nešto pod gradovima i općinama. Nama je naša konkurentnost možda i problem. Mi smo nešto razvijeniji od drugih u Hrvatskoj te je samim time i cijena zemljišta veća, davanja su veća jer to proizlazi iz atraktivnosti područja", rekao je Zlatko Komadina, župan Primorsko Goranske županije.
vrh stranice
vrh stranice