Plivino Izvješće o održivom razvoju za 2011.


PLIVA je najveća kompanija na hrvatskom farmaceutskom tržištu s ukupnim udjelom od 22 posto i vodeća je u nekoliko terapijskih skupina, poput antibiotika i lijekova za liječenje bolesti središnjeg živčanog sustava.

Gotovo 80 posto PLIVINE proizvodnje namijenjeno je izvozu, a najveća izvozna tržišta su Rusija i SAD. Hrvatsko tržište ostaje jedno od najvažnijih PLIVINIH tržišta, a strategiju razvoja temelji na uvođenju novih proizvoda na domaće tržište - tako je u 2011. godini PLIVA u Hrvatskoj  lansirala 11 novih lijekova, a u planu za 2012. ih je 20 čime će se hrvatskim građanima osigurati najbolje dostupne terapije.

PLIVA je u 2011. godini završila proces transformacije i uspješno razvija svoje poslovanje unutar Teva grupe. Upravo je u tijeku i veliki investicijski ciklus, koji se odnosi na proširenje kapaciteta na proizvodnim lokacijama u Savskom Marofu i Zagrebu. Investicija u Savskom Marofu vrijedna je oko 100 milijuna dolara i predstavlja jedno od najvećih greenfield ulaganja u proizvodnju u Hrvatskoj. Projekt obuhvaća izgradnju vlastitih pogona za obradu otpadnih voda i obradu procesnih plinova te proširenje kapaciteta pogona za višenamjensku sintezu. Osim
čistije proizvodnje, među brojnim prednostima za širu zajednicu je otvaranje novih radnih mjesta na samoj lokaciji.

Na proizvodnoj lokaciji u Zagrebu započela je gradnja pogona za proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova kapaciteta dvije milijarde tableta, a ulaže se i u pogon za proizvodnju injekcija. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko 100 milijuna dolara. 

Dok je Hrvatska i dalje suočena s padom zaposlenosti, PLIVA je jedna od rijetkih kompanija u kojoj raste broj novozaposlenih. Do novog zapošljavanja došlo je prvenstveno zahvaljujući povećanom opsegu proizvodnje i većem broju novih projekata u različitim dijelovima i poslovnim procesima unutar kompanije te spomenutom investicijskom ciklusu. Te će se PLIVINE aktivnosti odraziti i na poslovne partnere i dobavljače s kojima kompanija surađuje. 

Pliva već deset godina redovito izvješćuje javnost o održivom razvoju.Izvjesce o odrzivom razvoju 2011.pdf
vrh stranice