Plan oporavka i demografski izazovi u središtu pozornosti na sastanku

06.05.2020.

Ministri EU za zapošljavanje i socijalnu politiku razgovarali su o planu ekonomskog oporavka i demografskim izazovima povezanim s pandemijom COVID-19 u videokonferenciji koju je jučer (5. svibnja 2020.) organiziralo hrvatsko predsjedništvo. 

Ova videokonferencija, kojom su  zajednički predsjedavali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković, fokusirala se na moguće strategije gospodarskog oporavka, s naglaskom na tržište rada i socijalnim mjerama, kao i na demografske izazove.

Konferencija je organizirana uz sudjelovanje potpredsjednice EK za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice, povjerenika za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasa Schmita i EU socijalnih partnera.

Strategije gospodarskog oporavka

Ministri su predstavili različite nacionalne mjere koje su već poduzete, kao i one koje planiraju uvesti: privremene sheme rada sa skraćenim radnim vremenom i otpuštanje, odloženo ili smanjeno plaćanje poreza za MSP, javno zajamčene zajmove kompanijama, privremene obustave profesionalnih davanja, zajmovi i najamnine za samozaposlene, te potpora sezonskim radnicima u turizmu i poljoprivredi.

"Iako su sve poduzete mjere sveobuhvatne i značajno učinkovite, svi se možemo složiti da će biti potrebni dodatni napori i još snažniji odgovor kako bi se postigao potpuni oporavak naših gospodarstava. Sredstva EU mogu igrati presudnu ulogu u tom procesu i zato moramo surađivati u provođenju financijskih mehanizama koji će ugraditi sve naše potrebe i specifičnosti," istaknuo je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava Hrvatske.

S tim u vezi, Komisija je naglasila da je važno ubrzati proces i pronaći sporazum o instrumentu SURE do 1. lipnja te da je uloga socijalnih partnera važna i potreban je zajednički pristup.

"Za oporavak socioekonomskih učinaka pandemije coronavirusa bit će potrebni neviđeni napor i koordinacija među državama članicama. Mora se usmjeriti ka otpornijoj, poštenijoj i održivijoj Uniji koja ima ljude u srcu. Zdravstveni i sigurnosni standardi EU-a moraju se poštivati u potpunosti. U tim nastojanjima europski stup socijalnih prava ostaje naš kompas," rekao je Nicholas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava.

  

Demografski izazovi  

Predviđajući finaliziranje Izvješća Europske komisije o utjecaju demografskih promjena, sudionici su također razmijenili mišljenja kako najbolje riješiti demografske izazove s kojima su suočene države članice zbog pandemije COVID-19. 

Ministri su naglasili potrebu primjene zdravih strategija na svim razinama upravljanja kako bi se ublažio utjecaj pandemije na demografiju, posebno kada je riječ o najugroženijim skupinama, poput starijih osoba. Sve države članice moraju raditi zajedno kako bi se područja koja su najviše pogođena učinila privlačnijima za mlađu generaciju.  

"Hrvatska je izabrala demografiju kao jedan od glavnih prioriteta svog predsjedništva i sada je više nego očito da je ova tema od velikog značaja. Sve države članice su suočene su s nekim vrstama demografskog izazova, a pandemija COVID-19 čini sve ove izazove još značajnijima. Da bismo formulirali odgovarajuća rješenja, sada je pravo vrijeme za odlučno djelovanje. Imajući u vidu sva stvarna pitanja, vjerujem da se svi možemo složiti, uistinu je važno da Izvještaj Komisije bude objavljen što je prije moguće. , kako bismo se na najprikladniji način pozabavili demografskim promjenama," istaknula je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske.

Ishod ministarske rasprave pružit će koristan doprinos za finaliziranje Izvješća Komisije o utjecaju demografskih promjena i postaviti ton budućim raspravama i politikama na razini EU-a.

 

Izvještaj Komisije o demografskim promjenama 

Europska komisija istaknula je da priprema Izvješće o demografskim promjenama koje će pružiti presjek demografske situacije na razini EU-a i da se planira ponuditi i odgovor na trenutnu demografsku situaciju u kontekstu COVID-19, kroz Zelenu knjiga o starenju i strategiji EU za ruralna područja.

Također su naglasili da svaki treći Europljanin živi u regiji koja se susreće sa smanjenjem broja stanovnika, uglavnom ruralnih područja.

"Europska komisija posvećena je uložiti napore kako bi pomogla europskim društvima i gospodarstvu da se vrate u normalno funkcioniranje i održiv i uključiv rast. Izvještaj o utjecaju demografskih promjena igra važnu ulogu u vrijeme krize, pokretanje naknadnih inicijativa za politiku starenja i ruralnih područja i pružanje podrške dugoročnom oporavku,“ naglasila je Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

Nadalje, istaknuto je da kriza na sve ne utječe na isti način. Važno je zaštititi mlade i zato će Komisija uskoro predložiti Ažurirano jamstvo za mlade i priprema inicijativu o jamstvu za djecu i zajedničkim standardima o minimalnom dohotku.

 

Dodatne informacije dostupne su na poveznici:

 

vrh stranice
vrh stranice