Panel uoči izbora za Europski parlament: Jedina održiva demografska politika je sigurno i dobro plaćeno radno mjesto

03.06.2024.

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održan je panel uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju 9. lipnja, a na kojem se raspravljalo o važnosti EU izbora za hrvatsko gospodarstvo. Ključno pitanje koje je dominiralo raspravom bilo je kako lobirati u Bruxellesu za jačanje položaja hrvatskih gospodarstvenika i kako dodatno ojačati veze između europskih institucija i hrvatskih poslodavaca.
Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, istaknula je da su EU izbori ključni za zastupanje interesa hrvatskih poslodavaca. “Želimo se fokusirati na ključne teme za hrvatsko gospodarstvo te zastupati interese poslodavaca i radnika u Europskom parlamentu. Upravo se u Bruxellesu raspravlja o ključnim pitanjima i kreiraju pravila igre u kojima sudjeluju naši poslodavci”, rekla je Weber. Podsjetila je da je ulazak Hrvatske u EU bio ključna prekretnica za gospodarstvo, a naglašena je ulaskom u eurozonu i Schengen, što je približilo Hrvatsku zemljama s kojima se želi uspoređivati.

“Želimo pomoći europarlamentarcima, ojačati suradnju, upoznati ih s ciljevima i željama hrvatskih poslodavaca. Naš najveći interes su demografska pitanja, odnosno zaustavljanje iseljavanja i poticanje povratka iseljenih. Jedina ispravna i održiva demografska politika je sigurno i dobro plaćeno radno mjesto. Hrvatski poslodavci investiraju, povećavaju plaće i to je nacionalni interes koji moramo braniti na nacionalnoj razini, ali i u Bruxellesu”, poručila je glavna direktorica HUP-a.

Na panelu su sudjelovali i predstavnici političkih stranaka Marko Pavić iz HDZ-a, Davor Dretar iz Domovinskog pokreta, Petra Mandić iz Mosta te Gordan Bosanac iz stranke Možemo!

Panel rasprava pokazala je koliko su EU izbori važni za budućnost hrvatskog gospodarstva. Predstavnici poslodavaca i političkih stranaka složili su se da je ključno jačati veze s europskim institucijama, pametno koristiti sredstva EU-a i raditi na povećanju konkurentnosti kako bi se osigurali održiv gospodarski rast i bolja kvaliteta života za sve građane Hrvatske.

 

vrh stranice