Panel diskusija: Situacija u drvnoj industriji i kako smanjiti uvoz – tržište montažnih kućica

08.05.2023.

Zagreb, 8.svibnja 2023. „U sklopu Modular homes expo sajma u Areni Zagreb održan je panel na temu: „Situacija u drvnoj industriji i kako smanjiti uvoz, a stvoriti potrebnu sirovinu za potrebe tržišta montažnih kuća“ na kojem je sudjelovao g. Ivić Pašalić, predsjednik HUP udruge drvne i papirne industrije i g. Dario Šišak, direktor i vlasnik tvrtke Veda art. Panel je moderirala Zorana Vukić Gavran.

Na početku panel diskusije gospodin Pašalić je izložio zaključke s konferencije „Drvo u graditeljstvu“ koju je organizirala HUP-Udruga drvne i papirne industrije, otkrio nam što radimo sa sirovinom i u kojem obimu.

Apelirajući kako je potrebno iskoristiti potencijale domaćeg drvnog resursa i proizvodnje tako da se poveća potrošnja građevnog drva u Hrvatskoj, drvoprerađivači predlažu promjene kao što je unaprjeđenje sustava označavanja domaćih proizvoda (eko oznake, oznake domaćeg podrijetla proizvoda itd.). Također, podržavaju uvođenje stimulativnih mjera za krajnje korisnike kao preduvjet većeg korištenja drva u gradnji. Za to bi bilo potrebno unaprijediti kriterije zelene javne nabave i uvesti zakonsku obvezu za ugradnju najmanje 30 posto drva u objektima javne namjene u Hrvatskoj, po uzoru na druge zemlje. Također, podržano je i ekološko označavanje proizvoda jer korištenje dugovječnih proizvoda od drva s niskom uklopljenom energijom doprinosi smanjenju ugljičnog otiska konačnih proizvoda, što se uklapa u provedbu niskougljične strategije Vlade RH. Vrlo je inspirativan podatak, također objavljen na Konferenciji kako 1 tona betona oslobađa oko 1 tonu ugljičnog dioksida, dok jedna tona drvne građe sprema (pohranjuje) oko 1 tonu ugljičnog dioksida!

To je bila odlična podloga za to da vidimo koliko se drvo kao sirovina koristi u svjetskoj arhitekturi, a u Hrvatskoj je kao sirovina u graditeljstvu postala zanemarena.

Gospodin Šišak arhitekt koji u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu gradi zgradu konstrukcijski napravljenu od drva na 5 katova. Otkrio je kakav je bio proces planiranja i izgradnje, ali i osvrnuo se na uvoz sirovine koju mora uvoziti jer u Hrvatskoj nema tvornice koja se bavi preradom drva.

S time se složio gospodin Pašalić i rekao da u Hrvatskoj ima novaca, ali nedostaje investicija za realizaciju takve tvornice. Uz to je rekao da nam nedostaju i stručnjaci u tom području, ali kada bi Vlada RH podržavala takav projekt mogli bi angažirati educirane strane radnike.

Obzirom da 70 posto drva izvozimo u Austriju, a obrađujemo tek 25 %, zaključak je bio da unatoč tome što ovisimo o uvozu montažna gradnja je budućnost u graditeljstvu i hrvatska drvna industrija bi se trebala prilagoditi potrebama tržišta jer imamo 85 proizvođača montažnih i modularnih kuća, a većina arhitekata za sada zbog ovisnosti u uvozu ne ide toliko u smjeru izgradnje drvene konstrukcije. Ali da drvna industrija ima budućnosti to svakako, samo nedostaje radnika.

U sklopu Modular homes exo sajma održano je 8 panela, s 42 izlagača iz 7 europskih zemalja.

vrh stranice