Pametni tahograf – počelo je!

30.04.2019.

Sva nova teretna motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća do 3,5 tone, svi novi autobusi i sva nova vučna vozila čija je najveća dopuštena masa u kombinaciji s priključnim vozilom veća od 3,5 tona, a koja se prvi put puštaju u promet (koja se prvi puta registriraju) na tržištu Europske unije, počevši od 15. lipnja 2019. godine moraju biti opremljena pametnim tahografom.  Obzirom da proizvođači vozila ne znaju točan datum registracije pojedinih vozila, pojedina vozila na tržištu EU su već od početka ove godine isporučivana s ugrađenim pametnim tahografom, dok su se u Republici Hrvatskoj takva vozila pojavila početkom ovog mjeseca -  od početka travnja.
Republika Hrvatska na vrijeme je izvršila sve pripreme za uvođenje pametnih tahografa u naš prometni sustav pa je na vrijeme objavljen novi Pravilnik o radionicama za tahografe usklađen sa sakonodavstvom EU-a, tvrtka AKD koja je zadužena za izdavanje digitalnih kartica za tahografe je na vrijeme izvršila sve pripreme za izdavanje novog tipa kartice (GEN 2), a zastupnik najvećeg proizvođača tahografa VDO, tvrtka Tahograf d.o.o. je izvršila pripremu partnerskih radionica za zakonsko ispitivanje pametnih tahografa.

 

Istodobno, Tahograf d.o.o. sa sjedištem u Svetoj Nedelji je postao prva ovlaštena radionica za ispitivanje pametnih tahografa u Republici Hrvatskoj te je od 25. travnja 2019. godine započeo sa ispitivanjem pametnih tahografa.

 

Ako je neki prijevoznik ovih dana kupio novo vozilo s tahografom - onda je zasigurno u vozilu dobio tahograf VDO DTCO 4.0 – riječ je o pametnom tahografu. Ova vrsta tahografa ima cijeli niz dodatnih funkcija koje će u budućnosti olakšati život vozaču i prijevozniku. Pametni tahograf ima tzv. GNSS funkciju (bilježi poziciju vozila), DSRC funkciju (omogućuje daljinsko slanje podataka prema inspekcijskim tijelima), ITS funkciju (omogućava informatičko povezivanje i slanje pojedinih podataka na pametne telefone vozača ili na zaslone kompjutera upravitelja prijevoza), ima novi tip senzora kretanja (na koje treba postaviti novi tip plombi) itd.

 

Pametne tahografe će moći ispitivati samo one ovlaštene radionice koje su opremljene odgovarajućom opremom, koje imaju osposobljene kadrove, koje je u tu svrhu ovlastilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i koje imaju ovlaštene tehničare s novim tipom servisnih kartica druge generacije. Tahograf d.o.o. u Svetoj Nedelji je prva radionica za ispitivanje pametnih tahografa u Republici Hrvatskoj. Kvalitetnim, točnim i stručnim ispitivanjem pametnog tahografa izbjeći ćete sve neugodnosti i nepravilnosti koje na cesti mogu imati vozači, vozila i tvrtke prilikom susreta s nadležnim inspekcijskim tijelima. Ispitivanje se provodi na propisanoj VDO opremi po proceduri najvećeg proizvođača tahografa u svijetu – VDO. Upravo procedura ispitivanja, oprema i svi zapisi koji će ostati nakon zakonskog ispitivanja tahografa, garantiraju prijevozniku da gdje god vozio, vozač niti vozilo neće imati nikakvih problema sa zakonskim ispitivanjem tahografa.

 

Na kraju naglašavamo, radionice za tahografe koje obavljaju ispitivanje analognih i digitalnih tahografa, ne postaju automatizmom ovlaštene za ispitivanje i pametnih tahografa – to mogu samo one radionice koje su zadovoljile zahtjeve novog Pravilnika o radionicama za tahografe koji je sada u potpunosti usklađen s EU propisima, a Tahograf d.o.o. je prva takva radionica u Republici Hrvatskoj
vrh stranice
vrh stranice