Osobama s invaliditetom trenutačno nedostupno 630 pomagala sa liste HZZO-a, bez korekcije cijena broj nedostupnih pomagala će svakog dana rasti

18.01.2023.

Zbog nerealnog i kontinuiranog smanjivanja cijena medicinskih pomagala od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u Hrvatskoj je trenutačno nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a te proizvođači i distributeri i dalje svakog dana šalju svoje liste proizvoda koje zbog administrativno određenih nerealno niskih cijena više neće biti dostupne u okviru HZZO-a.

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode upozoravaju da je situacija s medicinskim pomagalima na listi HZZO-a već duže vrijeme neodrživa, a posljednje smanjenje cijene od strane HZZO-a u prosincu prošle godine rezultiralo je poremećajem na tržištu. Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena samo prošle godine porasla i preko 40 posto, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a. U Sloveniji su, ističu iz HUP-Koordinacije, anticipirali ovakvo stanje na tržištu te su već prošle godine podigli cijene za veliki dio proizvoda, a već su najavili dodatno povećanje cijena ove godine.

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode upozoravaju da su najveće žrtve ovakvog stanja osobe s invaliditetom i mnogobrojni bolesnici koji ne mogu doći do proizvoda koji su im nužni za život. Od nedostupnih pomagala s liste HZZO-a, najveći ih je broj za bolesnike s inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi te osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima, primjerice invalidskim kolicima i protezama.

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode ističu da su iz HZZO-a otvorili dijalog s njima krajem prošle godine te pokazuju interes za rješavanje ovog problema. Također, izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu stvoren je nužni preduvjet za podizanje cijena medicinskih proizvoda, no konkretnih odluka nužnih da se stabilizira situacija i nužni proizvodi osobama s invaliditetom učine dostupnima i dalje nema. 

 

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode rješenje za vraćanje medicinskih pomagala na listu HZZO-a, ali i za nužno uređenje ukupnog tržišta medicinskih pomagala, vide u ispunjenju tri zahtjeva:

·       hitno povećanje cijena HZZO-a,

·       izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda,

·       promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.

vrh stranice