Opća skupština UN-a potvrdila mandat UN Global Compactu, inicijativi kojoj je u Hrvatskoj nositelj Hrvatska udruga poslodavaca

20.12.2021.

Ujedinjeni Narodi, New York, 17. prosinca 2021. — Države članice Ujedinjenih naroda ponovno su potvrdile svoju potporu UN Global Compactu da angažira privatni sektor u promicanju ciljeva održivog razvoja s obnovljenom rezolucijom koju je usvojila Opća skupština UN-a.

Rezolucijom naziva Prema globalnom partnerstvu: Pristup utemeljen na načelima prema poboljšanoj suradnji između Ujedinjenih naroda i svih relevantnih partnera, države članice UN-a potvrdile su u petak, 17. prosinca 2021. godine mandat UN Global Compacta, te pozdravile "predanost glavnog tajnika da i dalje zadrži integritet i jedinstvenu ulogu" ove inicijative UN-a, kojoj je u Hrvatskoj nositelj Hrvatska udruga poslodavaca.

UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i korporativnu održivost, s blizu 15.000 članica u 162 države i 69 lokalnih mreža diljem svijeta. Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, UN Global Compact ima mandat usmjeravanja i pružanja podrške poslovnoj zajednici diljem svijeta u napretku i ispunjenu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. Lokalnu mrežu Global Compacta u Hrvatskoj vodi Hrvatska udruga poslodavaca, jačajući tako djelovanje članova u Hrvatskoj, kako velikih kompanija tako i malih i srednjih poduzeća, u ispunjenju društvenih, okolišnih i ekonomskih zahtjeva Agende 2030, kroz odgovorno poslovanje i poštivanje Deset načela UN Global Compacta koja se odnose na ljudska prava, dostojanstven rad, zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije.

Vlade država članica UN-a na Općoj su skupštini prepoznale rad i važnu ulogu lokalnih mreža UN Global Compacta u provedbi Agende za održivi razvoj 2030, te podržale provedbu Strategije UN Global Compacta za razdoblje 2021.-2023. uključujući i posebno Strategiju za mala i srednja poduzeća radi "jačanja ambicija i postizanja snažnijeg angažmana, odgovornosti i partnerstva privatnog sektora, za održiv, otporan i uključiv oporavak od krize COVID-19".

Tekst rezolucije Opće skupštine UN-a


Za više informacija o UN Global Compactu, radu lokalne mreže u Hrvatskoj, te mogućnostima učlanjenja, kontaktirajte Vali Marszalek, izvršnu direktoricu Global Compact Mreže Hrvatska, vali.marszalek@hup.hr; vali.marszalek@globalcompactcroatia.hr.
vrh stranice
vrh stranice