Okrugli stol u Dubrovniku na temu primjene 5G tehnologije u urbanim sredinama

29.09.2021.

U petak 24. rujna 2021. održan je u Dubrovniku okrugli stol u organizaciji HUP- Udruge informatičke i komunikacijske aktivnosti na temu primjene 5G tehnologije u urbanim sredinama. 

Tema okruglog stola bili su izazovi, ali i važnost komunikacijske infrastrukture te načini njezinog funkcioniranja i izgradnje u urbanim sredinama. U ime HUP-ICT-a na događanju je sudjelovala Jasminka Martinović, direktorica Udruge. Uz nju, govorili su i Tonko Obuljen, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Gordan Šimac, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Natalija Godinić, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Antun Baće, Ministarstvo kulture – konzervatorski odjel Dubrovnik i Lovel Giunio, Grad Dubrovnik – Upravni odjel za za Urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša. Razvoj novih tehnologija uvijek u startu izaziva nepovjerenje i prijepore oko toga kako provesti promjene na način koji odgovara svim dionicima. U Hrvatskoj i dalje, unatoč dobroj podlozi koju smo preuzeli iz EU legislative, postoji nedostatak komunikacije s predstavnicima lokalne uprave, stoga smo i organizirali ovaj okrugli stol kako bismo dodatno osvijestili važnost zajedničke suradnje i postizanja veće razine razumijevanja u pitanjima od obostranog interesa.

Na panelu se razgovaralo o budućnosti razvoja Dubrovnika, kao grada koji je privlačan značajnom broju ne samo turista nego i mladih IT-evaca koji upravo u njemu vide savršeno mjesto za život i poslovanje. Dubrovnik je to i prepoznao time što se brendirao kao grad digitalnih nomada i influencera kroz program 'Dubrovnik Digital Nomad In Residence'. Za njihov rad nužno je osigurati brzu internetsku vezu i kvalitetnu povezanost na svim lokacijama:

„Želimo li biti meka luksuznog turizma, koja privlači sve veći broj stranih državljana, moramo im osigurati uvjete boravka koji će pokazati da nismo isključivo oslonjeni na prirodne ljepote, već da smo i moderna, sigurna destinacija koja je u stanju osigurati adekvatnu infrastrukturu i povezanost. U tom pogledu nužan je daljnji razvoj 5G tehnologije koja nam u budućnosti može donijeti brojne koristi – od autonomnih vozila do brže prometne signalizacije, poboljšane sigurnosti u prometu i drugih. Uvođenje mreže pete generacije osnovni je preduvjet za omogućavanje pristupa širokopojasnom Internetu svim građanima, bez obzira na njihovu lokaciju i udaljenost od centra grada.“ – istaknula je Jasminka Martinović, direktorica HUP-ICT-a

vrh stranice