Okrugli stol: „Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji konkurentnosti gospodarstva“

23.09.2016.

Zagreb, 23. rujna 2016. -  Danas je u Gradskoj sportskoj dvorani Arena Varaždin održan okrugli stol na temu: „Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji konkurentnosti gospodarstva“, u sklopu 7. Sajma obnovljivih izvora energije / Cro Eco Energy Expo 2016., a čijeg je Hrvatska udruga poslodavaca suorganizator.
Okrugli stol moderirala je Marija Šutina, direktorica HUP- Udruge energetike, a na njemu su sudjelovali: predstavnica Ministarstva gospodarstva Zdravka Zmajlović, voditeljica Službe za OIE, energetsku učinkovitost i nove tehnologije, Eduard Vivoda - Član uprave Riteh d.o.o. i predsjednik HUP- Koordinacije energetske učinkovitosti, Ivan Šimić - C.E.M.P i predsjednik HUP - Koordinacija OIE, Vanja Borović – Stručni suradnik za provedbu projekata u agenciji za razvoj Varaždinske županije AZRA i Jasmina Novak, voditeljica projekta Solvis.

Govoreći o važnosti iskorištavanja punog potencijala obnovljivih izvora energije, Ivan Šimić, C.E.M.P. i predsjednik HUP- Koordinacije obnovljivih izvora energije izjavio je: „Kao socijalni partner, HUP je dao doprinos u kreiranju podzakonskih propisa iz Zakona o OIEiVUK te će se nastaviti zalagati da nova Vlada otvori kvote za obnovljive izvore, posebno zbog potencijala kojeg imamo u sirovinama za proizvodnju električne i toplinske energije iz bioplina i biomase. Smatramo kako prelazak s feed-in sustava na premijski sustav ne smije zaustaviti razvoj, već da ćemo zajednički stvoriti poticajne uvjete s ciljem povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora , uključujući i snažniju instalaciju mikropostrojenja u solaru u funkciji povećanja proizvodnje EE na mjestu potrošnje kao i iskorištavanje velikog potencijala energije vjetra s kojim RH raspolaže. Uključivanje poduzetnika u funkciju proaktivnog energetskog poduzetništva moguća je realizacija plana energetske neovisnosti oslanjajući se na domaće energetske resurse.“

Eduard Vivoda, Član uprave Riteh d.o.o. i predsjednik HUP-Koordinacije energetske učinkovitosti nadovezao se, kazavši: „Investicije za učinkovito korištenje energije treba potaknuti državnim potporama te razmotriti mogućnost uvođenja olakšica, poput poreznih, za one tvrtke koje provedu mjere energetske učinkovitosti. Nadamo se kako će Fond i nadležno Ministarstvo u narednom razdoblju objaviti plan objave natječaja za sufinanciranje projekata kako RH ispunila svoje obveze u energetskoj učinkovitosti. Privatnom poduzetničkom sektoru nužno je omogućiti ubrzano provođenje mjere energetske učinkovitosti, kako bi bili konkurentniji na domaćem i na ino tržištu.“

Zdravka Zmajlović kazala je kako Ministarstvo gospodarstva namjerava pristupiti izradi nove energetske strategije, ali u bližem razdoblju ipak ne namjerava otvoriti kvote za premijski model. Na skupu se govorilo i o izazovima poput prelaska feed-in na novi premijerski sustav, te ustpostavci eko bilancne grupe i cijene energije uravnoteženja. Raspravljalo se i o ulozi obnovljjvih izvora kao prirodnom tržištu za razvoj domaćih tehnologija te je spomenuta inicijativa mikrosolara kojoj se može pokrenuti domaće poduzetništvo.

Od 23. rujna do 25. rujna 2016. se u Gradskoj sportskoj dvorani Arena Varaždin održava Sajam obnovljivih izvora energije / Cro Eco Energy Expo 2016. koji je namijenjen stručnoj i širokoj publici, te svojim izlagačko-programskim sadržajem daje naglasak na mogućnosti i primjeni sustava obnovljivih izvora energije za industriju i stanovništvo, no i na povećanje svijesti o energetskoj učinkovitosti..
vrh stranice
vrh stranice