Ogroman interes za radionicu o Zakonu o radu, više od 500 poduzetnika najviše zanima rad na daljinu

12.01.2023.

Hrvatska udruga poslodavaca u suradnji s Ministarstvom rada, obitelji i socijalne politike za svoje je članice organizirala radionicu o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji je stupio je na snagu s prvim danom godine. O tome da je ZOR ključan dokument za poslodavce svjedoči i ogroman interes za radionicu pa tako da je na radionici bilo prisutno fizički i putem online platforme više od 500 sudionika .

Izmjene i dopune Zakona o radu su sudionicima predstavili Dražen Opalić, pomoćnik ministra MROS, Josipa Klišanin, načelnica Sektora za rad u Upravi za rad i zaštitu na radu - MROS, Irena Cvitanović, viša savjetnica - specijalistica za radno pravo.

Zakon o radu strateški je propis koji ima ogroman utjecaj na domaće gospodarstvo stoga će novi i moderan Zakon o radu i dalje biti prioritet Hrvatske udruge poslodavaca.

„Hrvatskoj je nužan moderan i fleksibilan Zakon o radu, koji odražava stvarno stanje na tržištu rada. Poslodavci već danas imaju ogroman problem s nedostatkom radnika. Radno aktivni ljudi se iseljavaju u države s fleksibilnim radnim zakonodavstvom što dokazuje ono na što poslodavci dugo upozoravaju: restriktivno zakonodavstvo ne znači zaštitu radnih mjesta ni radnika; dapače fleksibilan zakon pomaže otvaranju novih radnih mjesta, napredovanju zaposlenika i rastu njihovog standarda, ali i plasmanu novih investicija“, isticala je ranije glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Podsjećamo, HUP ne podržava donesene izmjene i dopune Zakona o radu iz principijelnih razloga obzirom da Zakon sadrži nejasnoće oko provedbe odredbi u praksi, sadrži odredbe koje diskriminiraju zaposlenike na temelju (ne)članstva u sindikatu i odredbe koje ne pridonose modernizaciji tržišta rada.

Među glavnim zahtjevima HUP-a su jednostavnije uređivanje rada na daljinu i rada na izdvojenom mjestu rada, jasnije sklapanja i raskidanja ugovora o radu, fleksibilizacija rada na određeno vrijeme, kao i praćenje trendova koji su prisutni na tržištu rada. 

Upravo za te su teme poduzetnici pokazali i najviše interesa pa je najviše pitanja bilo o odredbama zaštite na radu kod rada na daljinu i rada na izdvojenom mjestu rada, kao i o odredbama vezanim za ograničenje sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, ali i o novim odredbama kojima se definira plaća.

Kao pozitivan iskorak Hrvatska udruga poslodavaca je u intenzivnim pregovorima s resornim ministarstvom izborila jasnije uvijete rada na digitalnim platformama. Promjene koje donosi ZOR u tom dijelu su pozitivne jer smo dojma da će rad biti transparentniji, svi dionici će imati jasan regulatorni okvir, radnici na digitalnim platformama zadovoljniji i zaštićeniji.

 

vrh stranice