OECD Izvještaj - G20

15.04.2020.

OECD je danas (15. travnja 2020.) objavio izvješće za G20:

„Porezna i fiskalna politika kao odgovor na krizu coronavirusa: jačanje samopouzdanja i otpornosti“.

Izvješće je dostupno na poveznici:

"Tax and Fiscal Policy in Response to the Coronavirus Crisis: Strengthening Confidence and Resilience"

Izvješće nabraja i uspoređuje hitne mjere porezne i fiskalne politike koje su uvele zemlje širom svijeta i predviđa utjecaj na javni dug i prikupljanje poreznih prihoda. Ono govori o tome kako porezna i fiskalna politika mogu ublažiti utjecaj kontinuirane politike suzbijanja pandemije i ublažavanja te poduprijeti gospodarski oporavak. Također se ukazuje na glavne političke reforme koje će biti potrebne za pripremu za obnovu javnih financija.

U vezi s radom OECD-a na prvom i drugom stupu, u izvješću se tvrdi:

  • da bi povećana upotreba digitalnih usluga i potreba za povećanjem prikupljanja prihoda "mogli pružiti novi zamah naporima za postizanje sporazuma o međunarodnom prvom stupu".
  • da bi "fokus na iznos A prvog stupa na tvrtke s visokom profitabilnošću značio da će na tvrtke s gubicima biti manje utjecaja, što bi ograničilo negativne učinke na rast ili oporavak tih poduzeća od krize".
  • povećavajući pritisak na javne financije također može ojačati zahtjev za provedbom prijedloga GloBE u okviru drugog stupa ", u najmanju ruku kako bi se osiguralo postojanje ravnopravnih uvjeta u razinama učinkovitog oporezivanja između velikih multinacionalki te malih i srednjih poduzeća koji mogu biti nesrazmjerno izloženi krizi", tvrdi se u izvješću.
vrh stranice
vrh stranice