Održano događanje „Zazvoni za ravnopravnost spolova“

08.03.2019.

Zagreb, 8. ožujka 2019. ‒ Zagrebačka burza jedna je od 84 burze na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja na Međunarodni dan žena.

Zvonom su zazvonili Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca te ujedno predstavnik Global Compact mreže Hrvatska, uz Spomenku Đurić, državnu tajnicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te izaslanicu premijera Andreja Plenkovića, i veleposlanika Kanade u Hrvatskoj, Njegovu Ekscelenciju Daniela Henryja Andrewa Maksymiuka.

Tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je: Međunarodni dan žena dobar je povod da se svake godine zapitamo koji je status žena u našem društvu i kakvi su pomaci učinjeni u posljednjih godinu dana? Ravnopravnost spolova temeljna je ustavna vrednota Republike Hrvatske te bi žene i muškarci trebali biti jednako zastupljeni u svim područjima javnoga i privatnog života, imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Prema izvještajima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, zastupljenost žena u upravama društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu kreće se na razini od svega 15-ak% i taj je postotak godinama u stagnaciji. Brojna istraživanja pokazuju da postoji kauzalnost između uravnoteženog omjera muškaraca i žena na ključnim pozicijama u kompanijama te uspješnosti poslovanja jer upravo je raznolikost faktor koji može donijeti prevagu u tržišnoj utakmici, a kompanije koje ne pristupaju ozbiljno politici rodne raznolikosti ograničavaju svoj puni potencijal. U financijskom sektoru globalna financijska kriza aktualizirala je pitanje bi li financijska industrija pretrpjela manje posljedica da nije bila tako dominantno pod utjecajem muških lidera, iz čega je proizašao niz inicijativa koje su utjecale na sastav uprava u financijskom sektoru. Uz to, prema nekim statistikama, broj žena poduzetnica u posljednja je dva desetljeća povećan za 114%, međutim, prema drugim statistikama oko 75% žena poduzetnica otežano dolazi do sredstava za rast i razvoj poslovanja. Ženama ne trebaju privilegije već kreiranje okružja koje će im omogućiti ispunjenje njihovog punog potencijala.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja dodala je: Hrvatska treba vise žena na tržištu rada i više žena na upravljačkim funkcijama. Žene ne bi trebale birati između karijere i obitelji i HUP će se zalagati za promjene koje upravo utječu na ta područja i barijere. Jednako tako, potreban je konsenzus društva o postizanju  jednakih primanja muškaraca i žena na istom radnom mjestu. Danas zvonimo za pozitivne promjene.

Događanje su suorganizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact mreža Hrvatska te Zagrebačka burza u sklopu globalnog događaja Ring the Bell for Gender Equality.

Petu godinu za redom Ring the Bell for Gender Equality održan je u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE). Prošle je godine na Međunarodni dan žena zvono zazvonilo 65 burzi diljem svijeta, a ove godine inicijativi su se pridružile 84 burze.

UN Global Compact, inicijativa Ujedinjenih Naroda za održivi razvoj, broji 13000 članova u 170 država i lokalnim mrežama u više od 85 zemalja, što ju čini najvećom inicijativom za održivi razvoj u svijetu. Hrvatskom mrežom Global Compact-a upravlja Hrvatska udruga poslodavaca, jačajući djelovanje poslovnog sektora u Hrvatskoj na polju društveno odgovornog poslovanja i promičući 17 ciljeva.

Zagrebačka burza svojim sudjelovanjem kao jedna od 80-ak svjetskih burzi koje su se pridružile ovoj inicijativi nastoji pružiti podršku naporima da se ojača svijest o ulozi koju poslovni i financijski sektor može imati u ostvarenju ovog važnog globalnog cilja održivog razvoja.

 

vrh stranice
vrh stranice