Dvodnevna konferencija o EU fondovima istaknula najvažnije promjene u sljedećem financijskom razdoblju

07.03.2019.

Trakošćan, 07. ožujka 2019. –  Danas je završila dvodnevna Međunarodna konferencija o EU fondovima „Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima? Učimo iz iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata drugih zemalja članica EU“, u organizaciji PJR-a, a kojoj je i HUP bio partner. 

Konferenciju je otvorila Vittoria Alliata di Villafranca, ravnateljica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije i  jedna je od autorica novih pravila za financijsko razdoblje 2021 – 2027. Za sljedeće razdoblje iznesene su politike EU kroz nekoliko ključnih točaka, a jedna od točaka je i nastavak većeg sufinanciranja za siromašnije regije koje imaju BDP manji od 75% prosjeka EU, što uključuje i Hrvatsku. Istaknula je kako je cilj novih politika pojednostaviti sustav.  U svom izlaganju, pomoćnica ministrice Ana Odak govorila je o Nacionalnoj razvojnoj strategiji (NRS) za 2030. godinu kojoj je glavni cilj uspostaviti sustav, i red u sustavu strateškog planiranja. Spomenka Đurić državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU iznijela je presjek stanja Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Istaknula je da je resorno Ministarstvo svjesno velikog nesrazmjera, ali u ovoj i sljedećoj godini planira se veliki broj isplata korisnicima. Prvi dan je završen panel raspravom s temom izazova novog razdoblja financiranja. Na panel raspravi Petra Sentić, direktorica HUP- Udruge profesionalaca fondova EU izjavila je: „Poduzetnici su se u ovom financijskom razdoblju pokazali kao pobjednici u korištenju EU fondova u Operativnom programu konkurentnost i kohezija. Sredstva namijenjena gospodarstvu (PO3) danas su već u potpunosti potrošena, što govori da se kod prethodnog programiranja podcijenio kapacitet privatnog sektora. S nestrpljenjem čekamo najavljene realokacije neiskorištenih EU sredstava i vjerujemo da će velik dio biti usmjeren upravo prema poduzetništvu.“

Drugi dan otvorila je Madara Grinsteine, voditeljica jedinice za provedu projekata, Sveučilišne bolnica Pauls Stradins Clinical Latvia koja je govorila o iskustvima izgradnje velikog kliničkog centra u Latviji. Izazovi s kojima su se susreli su mnogi, od problema sa sufinanciranjem i manjkom novca do traženja građevinske tvrtke koja zna graditi moderne bolnice. Nakon prezentacije iz Latvije, predavanje je održao Luka Rajčić, pomoćnik ministra iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je predstavio najčešće izazove u provedbi projekata, kako se kvalitetnije pripremiti za provedbu projekata te koje su mogućnosti financiranja u razdoblju 2021 - 2027 Europskog socijalnog fonda plus. Jedanaest specifičnih ciljeva ESF+ za sljedeće financijsko razdoblje su u raspravi u Vijeću, a pokrivaju zapošljavanje, obrazovanje, povezanost tržišta rada i obrazovanja, socijalnu integraciju, socijalne usluge uključujući zdravstvo, te druge. Luka Rajčić, pomoćnik ministra Marka Pavića, je zaključio kako će ESF + imati veću važnost i biti puno veći od ESF. Konferenciju je završila panel raspravom o izazovima provedbe EU projekata. Panel se usredotočio na uspješne projekte u provedbi, kao što je Projekt e-škole, te na institucionalne okvire i izazove s kojima se suočavaju korisnici. Istaknuto je i kako gotovo 25% ugovora koji su u provedbi zahtijevaju produljenje provedbe, te će pojednostavljenje cijelog sustava pozitivno utjecati na takve zahtjeve.

 

vrh stranice